А1 и "Теленор" съобщиха на абонатите си, че месечните им такси стават по-високи заради инфлацията

А1 и "Теленор" съобщиха на абонатите си, че месечните им такси стават по-високи заради инфлацията

© Анелия НиколоваАбонатите на два от трите мобилни оператора - А1 и "Теленор", получиха днес съобщения за едностранно вдигане на месечните такси от следващата година. Като причина е посочена инфлацията в страната. Подобни действия не са честа практика, но според обяснението от А1 са предвидени в договорите и те няма как да бъдат прекратени, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на периода. Засега единствено от "Виваком" не са обявили повишени такси, "Дневник" изпрати въпроси до компанията.


"Теленор" очаква повишение с около 5% от февруари


"С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2020 г. и за 2021 г., публикуван от Националния статистически институт (НСИ). Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5%. Официалният средногодишен ИПЦ за 2020 г. е 1.7%, а ИПЦ за 2021 г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.", получиха съобщение абонатите на "Теленор".


Индексът на потребителските цени е официален измерител на инфлацията в страната. Той измерва общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от българските домакинства за лично (непроизводствено) потребление. "Общият средногодишен ИПЦ се очаква да бъде общо около 5% (като ИПЦ за 2020 г. е 1.7% и очакван ИПЦ за 2021, който ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.)", съобщават от "Теленор".
Индексацията ще се приложи за частните и бизнес клиентите на "Теленор" с абонаментни планове. Индексираните месечни абонаменти ще бъдат отразени в първата фактура, издадена след 5 февруари 2022 г. Цени на допълнителни услуги няма да бъдат индексирани, а само на месечните абонаментни планове, посочват от оператора.


А1 с по-благоприятна прогноза


Почти по същото време и сходно съобщение получиха и абонатите на А1. Промяната за тях ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 г., след като Националният статистически институт обяви индекса на потребителските цени за 2021 г.


"Уведомяваме ви, че "А1 България" ЕАД ще индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги с обявения от Националния статистически институт средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година..
• Индексът за 2020 г. е 1.7%.
• Индексът за 2021 г. ще бъде обявен в началото на следващата година, като се очаква да е около 2.4%", пишат от компанията.


А1 съобщава, че описаната индексация е предвидена в договорите и съответните общи условия към тях и ще се приложи едновременно за двата периода през първото тримесечие на 2022 г. "По този начин ще бъде избегнато неудобството от няколко последващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска в сравнение с извършването му на две стъпки. Това ще ни позволи да продължим да инвестираме в нашите продукти и услуги."

А1 посочва, че възможността за индексация на месечните сметки е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях общи условия на всички клиенти. Тя не налага тяхната промяна и се извършва спрямо средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 и 2021 г., който се публикува от Националния статистически институт. Поради тези причина прекратяването на договор преди неговото изтичане не е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване.

От оператора коментират, че през последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че разходите на телекома се увеличават, докато в същото време цените му са останали без промяна през 2020 г., а мрежата регистрира все по-голямо натоварване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK