За министъра на отбраната не са нужни допълнителни войски на НАТО в България

Президента Радев благодари на службеното правителство Стефан Янев

© Надежда Чипева

Президента Радев благодари на службеното правителство Стефан Янев"Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на България", написа във "Фейсбук" министърът на отбраната Стефан Янев. Информация за такива планове се появи вчера в германското издание "Шпигел".


Според него обаче увеличението на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание. Янев пояснява, че в момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор на това действия, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. "На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето", уточнява той.


За Янев подобен подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. "Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност", казва министърът на отбраната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK