Ваксинирането на малки деца срещу COVID-19: флаконите са тук, на ход е държавата

Ваксинирането на малки деца срещу COVID-19: флаконите са тук, на ход е държавата

© ReutersАко правителството "Петков" възнамерява да осъществи дадена заявка за повишаване на нивата на ваксинация срещу COVID-19 в България, ще трябва да положи много сериозни усилия и за убеждаването на родителите на деца (над 5-годишна възраст) в ползите от имунизирането срещу коронавируса. Според данни на Националния статистически институт към края на миналата година децата в България на възраст между 5 и 19 години са близо 1 млн., а засега едва 4% от потенциално подлежащите са ваксинирани срещу COVID-19, сочи изчисление на "Дневник" на база данните от официалния информационен портал за коронавируса.


В Европейския съюз само между 5 и 11 години са общо около 27 милиона деца и макар повечето държави да искат ваксинирането им да се случи по-бързо, властите действат внимателно. Обикновено се започва от децата в най-рискови групи (или живеещи със застрашени възрастни) и обхватът на кампанията се разширява (виж подробности по-долу).


Още преди да бъде гласуван новият кабинет, Кирил Петков заяви, че лично ще се заеме с ваксинационната кампания. Засега обаче липсват детайли по стратегията на правителството по темата с ваксинирането на децата - нито Министерството на здравеопазването, нито пресслужбата на Министерския съвет отговориха на въпросите на "Дневник" дали и как е предвидено да бъдат включени малките (или по-скоро родителите им) като целева група за убеждаване в ползите от ваксинирането.
В същото време ваксинирането на децата срещу COVID-19 не е без значение: макар и да боледуват рядко, не са в пълна безопасност и е възможно да развият усложнения. Освен това, както е и при възрастните, при ваксинираните намалява вероятността от разпространение на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19 - бел. авт.). В редица страни в чужбина започна поставянето на инжекции във възрастовата група от 5 до 11 години, а в България преди дни бяха доставени първите 42 хил. дози.


Децата в България почти не се ваксинират


Данните на официалния информационен портал за коронавируса сочат, че от около 1.8 млн. души в България със завършен ваксинационен цикъл (изразът се използва, защото ваксините на три от производителите са в две дози, а на четвъртия в една - бел. авт.) под 3% - или приблизително 43 хил. души - са на възраст между 12 и 19 години.Европейският лекарствен регулатор одобри ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" за хора над 12-годишна възраст съответно през май и юли, а в края на ноември продуктът на "Пфайзер" получи разрешение за употреба и за деца над 5-годишна възраст.


По този повод от миналия месец Европейският център за превенция на заболяванията промени начина на отчитане на ваксинацията в страните членки. Вместо като процент от пълнолетното население данните вече се поднасят като дял от цялото население на съответната държава. Съвсем логично това повлия на данните за България - страната с най-нисък дял ваксинирано население в Европейския съюз - и показателите ѝ спаднаха. Към края на декември са близо 27%, докато средният дял в Европа е около 70%


Оранжевата капачка е характерна отличителна черта на флаконите за деца

© Reuters

Оранжевата капачка е характерна отличителна черта на флаконите за деца


Детската ваксина


"Пфайзер" е единственият производител на ваксини срещу COVID-19, чийто продукт има разрешение за употреба при деца от 5- до 11-годишна възраст. Наричана "детската ваксина", трите ѝ разлики с флакона за хората над тази възрастова група са:

 • Концентрацията на активното вещество е три пъти по-малка
 • Капачето на флакона е оранжево вместо лилаво
 • Във флакона се съдържат десет дози вместо шест
Сходствата между детската ваксина на "Пфайзер" с тази за възрастни са повече:
 • Съхранява се до 10 седмици при 2 до 8 градуса след размразяване
 • Ваксината се поставя в горната част на ръката
 • Двудозова е (интервалът между тях е три седмици)
 • Препоръчват се 15 минути наблюдение след поставянето на инжекцията в случай на остра алергична реакция
 • Най-често срещаните странични реакции са главоболие, болка на мястото на убождане, умора, втрисане
 • Организмът изгражда максимална защита след седмия ден на втората доза
Пълния текст на обновената листовка и кратка характеристика на ваксината на "Пфайзер" четете тук


Ваксинирането на малки деца срещу COVID-19: флаконите са тук, на ход е държавата

© Reuters


Организацията в България


На 20 декември в България са били доставени първите 42 хил. дози от ваксината на "Пфайзер" за деца от 5- до 11-годишна възраст, които са разпределени в 70 ваксинационни пункта в страната (от общо над 360).


Общата идея е желаещите да ваксинират децата си срещу COVID-19 да се обаждат на избраното от тях място предварително, за да се направи организация, така че да не се изхвърлят неизползвани дози от отворен флакон. По същата причина засега детски ваксини няма да бъдат давани и на личните лекари, но по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ако общопрактикуващ медик даде заявка, че ще оползотвори цял флакон, няма да бъде отказан.Децата над 12-годишна възраст, които желаят да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция, могат да бъдат заведени до всеки ваксинационен пункт в страната, тъй като флаконът за тях е същият като при възрастните.


Защо е важно


"Имунизирането на децата във възрастовата група от 5- до 12-годишна възраст би намалило репродуктивното число с 11% до 15%, тоест ще има ефект върху общото разпространение на вируса", посочи в ефира на Би Ти Ви Веселина Кендерова, педиатър в болница "Токуда", цитирайки проучване на Европейската комисия по контрол и профилактика на заболяванията. Обяви и че макар и най-често децата да боледуват леко от COVID-19, то и при тях има случаи да се налага да бъдат настанявани в болница, а ваксинирането ще намали допълнително процента на децата с усложнения от инфекцията.


"Децата могат да развият усложнение на инфекцията миокардит, така че поставянето на ваксината би могло да профилактира тези състояния", каза още педиатърът. (Още за усложненията от COVID-19 при деца четете тук)


Според данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на "Дневник", към 22 декември в болница с COVID-19 са настанени 64 души до 18-годишна възраст. От началото на епидемията през март миналата година около 40 хил. души до 19-годишна възраст са диагностицирани с коронавирусна инфекция, като са починали 23 души.


Децата в кампанията за ваксиниране (липсват)


Досега в публичните изказвания за новия опит (трети поред) за информационна ваксинационна кампания срещу COVID-19 не е обръщано внимание на децата като целева група. За кампанията е казвано общо, че "няма да бъде базирана на страх" и се подразбира, че ще е насочена към възрастните, като (за трети път поред) специалисти ще дават разяснения за ползата от ваксинирането при конкретни заболявания.


"Дневник" попита пресслужбата на Министерския съвет докъде е стигнало разработването на новата ваксинационна кампания, но до публикуването на този текст не получи отговори на следните въпроси:

 • В анонсираната от министър-председателя Кирил Петков нова информационна кампания за ваксините срещу COVID-19 включени ли са и децата (от петгодишна възраст нагоре)?
 • Как ще бъдат мотивирани родителите за ваксинирането на децата срещу COVID-19 в заявената информационна кампания?
 • Кога е предвидено да започне новата информационна кампания за ваксините срещу COVID-19? Какви са целевите групи и какво отличава подхода към отделните целеви групи?

Протест срещу ваксинирането на деца в Торино, на плаката пише "Ние не сме лабораторни плъхове, ние сме деца"

© Reuters

Протест срещу ваксинирането на деца в Торино, на плаката пише "Ние не сме лабораторни плъхове, ние сме деца"


Как ваксинират в Европа и по света


Ваксинирането на по-големите деца е факт от месеци, но Световната здравна организация съветва по-скоро дозите да се изпращат за възрастните в по-бедните страни, за да се защитят и там и да се намали вероятността от поява на нови и по-агресивни варианти на коронавируса.


Поставянето на ваксината на Pfizer/BioNTech на 5-11-годишните бе одобрено в ЕС през ноември и започна официално на 13 декември, с една седмица по-рано от планираното. За най-малките - 2-4-годишни, деца от Pfizer обявиха на 17 декември, че засега тази версия на ваксината ѝ предизвиква по-слаб имунен отговор от очакваното, което сочи към отлагане на решението за нея.


Дания не чака толкова и кампанията ѝ бе задвижена преди решението на ЕС. Две седмици по-късно бяха достигнати една четвърт от тези група, но има родители, които искат да знаят повече за последиците, подобно на ситуацията в САЩ, където след препоръката от 2 ноември кампанията върви бавно.


На 1 декември и Италия го позволи за най-застрашените, а от 16 декември - и за всички. За да забавляват децата и да ги отвличат от стреса с инжектирането, властите наеха клоуни и аниматори.


В началото на месеца регулаторът във Франция даде приоритет на деца в риск и живеещи със застрашени възрастни, като ваксинирането им реално започна в средата на месеца. Едва тази седмица в понеделник Haute Autorite de Sante (HAS) даде одобрение на педиатричната форма на "Комирнати" за всички деца и властите веднага обявиха, че може да се поставя. Президентът Еманюел Макрон каза, че е за ваксинирането на деца, но решението трябва да е на родителите. Лиз Алтер, един от оценяващите ваксината, каза, че децата с COVID-19 рядко развиват остри симптоми, но 80% от такива случаи са при деца със съществуващи здравни проблеми. Според нея Омикрон вариантът ще увеличи тежките случаи в тази група.


Великобритания обяви на 22 декември, че ще започне ваксиниране на застрашените, след като регулаторът одобри продукта на Pfizer/BioNTech - една трета от дозата за пълнолетни с интервал от 8 седмици между двете. За масово ваксиниране на малките деца ще се реши след събиране на допълнителни данни за Омикрон варианта.


Унгария ваксинира 5-11-годишните от средата на декември, а групата 16-18-годишни да се ваксинират от средата на май. Преди седмица записалите се родители надхвърлиха 38 хиляди.


Полша поставя на малките ваксини от 16 декември и над 100 хиляди деца бяха записани преди началото на кампанията.


В Испания одобрението бе дадено на 7 декември, започна на 13 декември и на 15 декември родители чакаха на опашка с малките си деца пред болница в покрайнините на Мадрид, където медиците очакваха да поставят по хиляда дози на ден. Част от мотивите са да са спокойни, че ще е намален рискът, когато семейството се събере с бабите и дядовците по Коледа и Нова година.
Чехия поръча предварително дози за 700 хиляди деца на 5 - 11 години.


Германия вероятно ще предложи ваксиниране на тази група в началото на 2022 г., съобщи "Дойче веле".


Ваксинирането на малки деца срещу COVID-19: флаконите са тук, на ход е държавата

© Reuters


В Близкия изток и Персийския залив Бахрейн одобри китайската ваксина на "Синофарм" дори за 3-годишни при извънредни обстоятелства. Израел, Оман и Саудитска Арабия позволиха ваксиниране на деца над 5 години. В Китай две ваксини на "Синофарм" и една на "Синовак" са одобрени за деца над 3 години. Автономният район Хонконг позволи ваксиниране над 3 години в края на ноември. Индонезия позволи "Синовак" за деца над 6 години. Сингапур се надява от януари да ваксинира 5-11-годишни, а Япония - от февруари.


Куба ваксинира и 2-годишни деца в кампанията за поставяне на дози на 90% от населението до края на декември. Венецуела също ваксинира в групата 2 - 22 години с кубинската Soberana 2. Аржентина поставя ваксината на "Синофарм" над 3 години, Коста Рика направи задължително ваксинирането на всички над 5 години. В Бразилия членове на лекарствения регулатор казаха, че са им отправяни смъртни заплахи заради вероятността да одобрят ваксина за деца над 5 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK