Премиерът: хората над 65 години ще получат по 75 лева, ако се ваксинират (обновена)

Премиерът: хората над 65 години ще получат по 75 лева, ако се ваксинират (обновена)

© Велко АнгеловПравителството ще дава по 75 лева добавка към пенсиите на всички хора над 65 години, които се ваксинират, каза днес премиерът Кирил Петков пред журналисти. Сумата ще се дава независимо коя доза се поставя, но ще е еднократна.


Добавката към пенсиите ще се даде и на всички хора над 65 години, които вече са завършили пълния ваксинационен цикъл, тоест поставили са си и бустерна доза. Програмата ще действа от 1 януари до 30 юни. Петков смята, че така може да се увеличи броят на ваксинираните с 300 хил. до края на февруари.


"Започнахме кампания, с която да оборим всички митове за ваксините. Въпреки това нивото на ваксинация е най-ниското в Европа", каза Кирил Петков. Той допълни, че ще продължи и активната информационна кампания.
"Време е да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а едно нормална европейска държава със средно ниво на ваксинация поне", допълни Кирил Петков. Към днешната дата в България едва 28.2% от населението си е поставило поне една ваксина. По този показател страната е на последно място в ЕС.


По-рано днес премиерът влезе в ролята на журналист и проведе над 40-минутно интервю със своя съветник по въпросите на COVID-19 проф. Радка Аргирова. В него тя казва, че заради ниското ниво на ваксинация България може да се превърне в COVID-гето, което ще засегне туризма, икономиката и възможностите за пътуване.


Пред Аргирова Кирил Петков обяви, че издаването на фалшиви сертификати за ваксинация ще се криминализира. "Който създава такива сертификати да знае, че поема личният риск, че ще ходи в затвора", казва по този повод премиерът.


Според юристи е нужно прецизиране на текстовете, по които може да се подведе под отговорност човекът, издал фалшив сертификат за ваксинация. В момента подобно действие не може да се приеме като изготвяне на документ с невярно съдържание. Не би могъл да се използва и специалният текст от Наказателния кодекс за снабдяване на някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, защото удостоверяването на поставена ваксина не може да бъде прието като такова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK