Мнението на военния министър за НАТО е лично, но той ще го отстоява и пред кабинета

Мнението на военния министър за НАТО е лично, но той ще го отстоява и пред кабинета

© Надежда Чипева, КапиталПозицията на министъра на отбраната Стефан Янев за разполагането на допълнителни войски на НАТО в България, споделена от личния му профил във фейсбук, е лична позиция в качеството му на министър на отбраната, изрично упомената като такава в самия пост. Тя ще бъде отстоявана и при възникването на необходимост от изготвянето на официална позиция на България, ако няма съществена промяна в геополитическата среда, която да наложи промяна в това отношение. Това се казва в позиция на Министерството на отбраната в отговор на въпроси на "Дневник". "В случай че е налице нова динамика в средата на сигурност, позицията може бъде адаптирана съответно", се казва още в съобщението.


Във вторник в отговор на позиция на висш генерал от НАТО Стефан Янев написа във фейсбук, че в настоящата ситуация такова решение не би "кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на България". Премиерът Кирил Петков реагира, като отбеляза, че това е лична позиция на военния министър и не се съгласи с начина, по който е изразена.


На въпроса защо решение за увеличаване на присъствието на НАТО в България не би кореспондирало със съюзните интереси и националния интерес на България, от МО казват, че подобен подход може да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. "Още повече че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за алианса и съответната зона за сигурност. Най-добрият подход в тази посока е максимално използване на мирните средства и дипломацията", е официалната позиция на военното министерство.
В отговор на въпрос от "Дневник" какви биха били необходимите обстоятелства, за да бъде аргументирано решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО в страната, от МО казват, че България е обезпокоена от нарастващото напрежение по източния фланг на НАТО, а изложената от министъра на отбраната позиция подлежи на ревизия при съществена промяна в средата на сигурност в региона.


"Обстоятелствата, които могат да аргументират евентуално решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия, са свързани именно с усложняване на средата на сигурност до степен, до която релевантните процеси на милитаризация в тази част на света да бъдат оцени като реална и непосредствена заплаха за сигурността на алианса или на държава членка. При такъв сценарий ще се направят съответните анализи, като се отчетат националните ни интереси, и на тази основа ще се базират адекватни политически решения", казват още от МО.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK