Борисов: "Продължаваме промяната" вървят по нанадолнището с пълна сила и повтарят нашите грешки

Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бойко БорисовБившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че новите управляващи от "Продължаваме промяната" правят същите грешки като в началото на неговото управлението им през 2009 г., но с по-голяма скорост. В първото си интервю от близо година за в. "24 часа" бившият премиер споменава често името на вътрешния министър Бойко Рашков, нарича прокуратурата основния пазител на демокрацията и говори за ролята на МВР и репресията, която то е осъществило спрямо ГЕРБ.


Това е и едно от обясненията, които Борисов дава за резултата на партията му. Сред другите причини, посочени от него, е и фактът, че хората са искали да видят "дали има някой по-добър от Борисов и неговите министри".


Борисов говори за бившия заместник-председател на партията и вътрешен министър в първия му кабинет, като споделя вината с него. От думите му се разбира, че в неговата представа грешки са допускани само в началото на управлението му, като той все още се смята за най-подготвен да управлява държавата.
"Не мога да кажа, че Цветанов е виновен и аз не съм знаел. Кръщаваше операции на имената на съдии, помните ли. Ние сме правили същото и ме е срам, като се сетя какво сме правили. Заради това сега е много оздравителен период за партията и хората в нея, за да не допуснеш повече такива грешки Те ("Продължаваме промяната") летят по нанадолнището с пълна сила, повтаряйки всички наши грешки. Само че ние го грешахме за 1 година, а те го грешат за 1 ден", казва Борисов.


Според него новите управляващи не трябва да се превръщат в репресиращи. "Ако има промяна и ако има логични предложения, така че да няма законова възможност това да се допуска, то тогава кой човек е там (в МВР), няма да има никакво значение. Именно заради това в МВР разделихме политическото от професионалното ръководство. А сега министърът в МВР е всичко", казва Борисов.


Затова и бившият премиер смята, че основният пазител на демокрацията в страната в момента е прокуратурата.


"Но на фона на Рашков единственият пазител на демокрацията се явява прокуратурата. И нека го кажа, главният прокурор бе избран по правилата на българските закони. Ето сега премиерът Петков каза, че иска да си сложат техни хора в прокуратурата. И като имаш Бойко Рашков, ДАНС, КПКОНПИ, своите хора в прокуратурата, какво става с политическия ти опонент. Но това изказване от премиера не звучи скандално явно, при все че породи доста реакции сред новата демократична общност", казва Борисов, който отрича да е имал хора в прокуратурата.


Той е доволен, че ще бъде извършена проверка за снимките с кюлчета от "Бояна". "Първо, никога не съм имал кюлчета. Аз се радвам, че искат да проверят, защото ще отидат в банката и ще видят. Много пъти сме се шегували с приятели, че ако съм имал, ще си ги държа в Банкя, а не там, където стотици влизат - чистачи, градинари, кой ли не. Имам много големи подозрения кой го направи и аз ще го докажа. Изядох вече шамарите по темата, но нека проверяват", казва още Борисов..


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK