Стефан Янев: България е активен член на НАТО и не може да бъде обект на чужди решения

Стефан Янев: България е активен член на НАТО и не може да бъде обект на чужди решения

© Цветелина Белутова, КапиталБългария е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения, казва в интервю за БТА министърът на отбраната Стефан Янев. Коментарът му е по повод искането на алианса за разполагане на допълнителни войски в страната, неговата позиция срещу това намерение и последвалите реакции. Според него българските политици трябва да се научат да намерят съзвучие между националния интерес общият интерес на ниво НАТО.


Янев повтаря, че изразената от него позиция във фейсбук по темата е лична и не е национална. "В последните години е създадено усещането, че участието на България в този тип решения е едва ли не някакъв вид "гумен печат" на утвърждаване на чужди решения, взети някъде другаде - дали в Брюксел, дали в други столици - няма значение. Но всъщност апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО", казва министърът на отбраната.


Коментирайки проектите за модернизация на българската армия, Янев посочва, че този за новите бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решен във възможно най-кратък срок. За него той е основополагащ по отношение на способностите на Българската армия
В отговор на въпрос Янев посочва, че все още с екипа му нямат "пътна карта", която да набележи първите задачи пред новото ръководство на Министерството на отбраната. "В момента правим анализ на това, което заварваме. Армията и въоръжените сили са един жив организъм и постоянно има динамика", допълва той. Вече била създадена организация и да реализация на идеите, залегнали в коалиционното споразумение за сектор отбрана.


За работата на двете правителства, на които беше служебен премиер, Стефан Янев казва, че те се показали, че държавата може да се управлява по прозрачен и лесен за обяснение пред обществото начин, заяви Стефан Янев. Той очерта наследството, което оставят служебните кабинети - наследство, което означава, че в момента и обществото, и управлението, администрацията на държавата, са подготвени за подходящи и целесъобразни реформи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK