Патриарх Неофит благослови българите

Патриарх Неофит благослови българите

© Свети синод на БПЦНегово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово - Коледа. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщава БТА.


В патриаршеската катедрала отново, както на литургията снощи за Бъдни вечер, беше прочетен откъс от евангелския разказ, който е посветен на рождението Божия син - Исус Христос. На литургията са дошли много вярващи, които искат заедно да съпреживеят и почетат Христовото Рождество.


От амвона в храма Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, произнесе патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово. В него се съдържат духовните и нравствените напътствия към Божия български народ.
"Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник", се казва в посланието.


Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отбелязват, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието и отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.
"Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29)", се припомня в рождественското послание.


Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на Светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", се отправя благослов в патриаршеското и синодално послание.


Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK