Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Футболистът на ЦСКА Георги Йомов: Нямам нищо общо със стрелбата в София

Футболистът на ЦСКА Георги Йомов: Нямам нищо общо със стрелбата в София

Виж видеото
Борислав Сандов: ТЕЦ "Марица" 3 е изхвърляла серен диоксид 30 пъти над нормата

Борислав Сандов: ТЕЦ "Марица" 3 е изхвърляла серен диоксид 30 пъти над нормата

Виж видеото
Икономист: Всички данъчни облекчения, които се планират, са в правилната посока

Икономист: Всички данъчни облекчения, които се планират, са в правилната посока

Виж видеото
"Мерките са справедливи": Представянето на новите антикризисни мерки на управляващите

"Мерките са справедливи": Представянето на новите антикризисни мерки на управляващите

Виж видеото
Дебатът в Съдебния съвет за новото отлагане по исканията за освобождаване на Гешев

Дебатът в Съдебния съвет за новото отлагане по исканията за освобождаване на Гешев

Виж видеото

Нечовешка експлоатация на работници от България и Румъния в кланица в Германия разкри документален филм, излъчен по канала "САТ 1". Авторката му, журналистката Яна Бернхард, разказа пред "Нова телевизия" как е вкарала под прикритие като работничка българка с две висши образования, за да проучи условията на труд в месокомбинат на милиардера Клемент Тьонис.


Кланицата се прочува през 2020 г., когато там избухва най-голямата масова зараза от коронавирус - над 2000 души от персонала. Германските медии за първи път разкриват факти за живота на българските и румънските работници там.


"Две години работих в кланиците "Тьонис" и рядко приключвахме след договорените осем часа. В повечето случаи работехме по 12-13 часа. Вписвахме допълнително отработените часове, но накрая това не се отразяваше във фишовете за заплатата", разказа през юни 2020 г. румънец пред "Дойче веле". Хората са принудени да живеят по 8-10 и повече души в едно жилище като всеки е длъжен да плаща по 200 евро месечен наем. Сградите се притежават от фирми, свързани с кланицата и наемът е 2-3 пъти по-висок от обичайния за този район.


Беше много студено и влажно, лентите на конвейера се движеха много бързо. В общото ни жилище нощем чувах колегите да плачат - от силните болки и подутите ръце. Но се окуражавахме взаимно. Казвахме си: "Дръж се!", разказва работникът.


Тогава собственикът на кланицата Тьонис излиза с извинение пред немските медии. "Преди всичко са ми важни хората и искам да им се извиня", обещава той.


След това тв екипът на Яна Бернхард от "САТ 1" решава да провери дали собственикът наистина ще промени условията на труд в кланиците си.


Българката, работеща под прикритие за разследването и наречена във филма Милена, се сблъсква с кошмарни правила, залегнали в трудовите договори. Забранено е ходенето до тоалетна, забранено е да се храниш или пиеш вода в халетата. Разрешено е само в кратките почивки, разказва Милена.


Хората работят, стъпили в кръв до глезените, режат животни всеки ден - изключително тежка работа, установило разследването.


"Срещнахме се с хора, отслабнали над 20 кг за кратко време, защото нямаха възможност да се хранят. Всичко това е записано в трудовия договор, законно е, но е нечовешко", коментира тя. Лекарка от спешна помощ казва във филма, че един работник се обесил. "Става дума за втора ръка хора, хора за изхвърляне, които просто се заменят със следващите, след като се амортизират", разказва немската журналистка.


Тв екипът отива на място и се среща с български и румънски работници, но те се страхували да говорят. "Системно се злоупотребява с невежеството и езиковите бариери на тези хора, за да може компанията на печели на техен гръб", отбелязва Бернхард.


Хората от Балканите са перфектните роби. Те вършат работата, която един германец никога не би се съгласил да върши, коментира Милена. Тя обяснява, че има две висши образования в България, но "в моята страна нямам шанс да работя по специалността, която съм учила".


И Бернхард вижда същата причина за експлоатацията на образовани хора от двете балкански страни. "У вас в медиите животът в Германия е възхваляван: "О, елате в Германия и спечелете добри пари!", цитира тя рекламни послания.


Нейният снимачен екип е спиран от полицейски коли, които се опитали да пречат на заснемането на кадрите. "Има връзка между милиардера Тьонис и местните органи на реда", твърди Бернхард. Малко преди излъчването на филма адвокати на Тьонис изпратили заплашително писмо, но това не спряло екипа. "Основната цел на филма ни е да отнемем страха от работниците, защото най-тъжното е, че за тях това е в реда на нещата. В Германия работниците имат права, но те просто не ги знаят", обяснява журналистката.
Тя определя всичко видяно като "модерно робство", с което се експлоатират бедни образовани хора, за да забогатяват собствениците на немска компания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK