София ще ограничи пиратките и фойерверките

София ще ограничи пиратките и фойерверките

© Юлия ЛазароваИзползването на пиратки, фойерверки и други пиротехнически средства в София ще бъде забранено освен по време на новогодишните празници, съобщи БНР като цитира проектонаредба на Столичния общински съвет.


През януари ще приключи нейното обществено обсъждане, каза пред радиото председателят на съвета Георги Георгиев. Използването на фойерверки ще бъде с разрешителен режим, а предвидените глоби за нарушителите са в размер от 500 до 2000 лв.


"Ако искате да отпразнувате семеен или друг повод с фойерверки, не по-рано от 10 дни преди датата на събитието трябва да поискате разрешение от съответната районна администрация. В изключително проста процедура, попълва се заявление и съответно районният кмет разрешава или отказваПредвиждаме полицията да следи. Глобите ще бъдат до 2000 лева за физически лица, които нарушават правилата", каза Георгиев.


Канонадата от фойерверки нанася щети върху психиката на новородените за цял живот, подчертава детският психолог Мина Енева от сдружение "Тацитус". Това се отнасяло и за бебетата на възраст до една година. Броят на децата с аутизъм расте в последните години и за тях гърмежите с пиратки са стресиращи. "Травмата при тях остава поне за една-две седмици", отбелязва Христо Климентов от сдружение "Аутизъм днес". Гърмежите на пиратките предизвикват неописуем стрес и у домашните любимци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK