Зам.-министър Тома Белев: Фандъкова може да задължи собственика да ремонтира лифтовете на Витоша

Началната станция на Княжевския лифт.

© Юлия Лазарова

Началната станция на Княжевския лифт.За поддържане на цялата туристическа инфраструктура на парк "Витоша" са отпускани 30 хил.лева годишно. Какво може да се направи с тези пари, риторично запита новият зам.-министър на околната среда Тома Белев по Нова тв. За най-посещаваната планина в България - 1.5-2 млн.души, сега отговарят 20 служители от дирекцията на парка, а през 1989 г. те са били 300, като бюджетът за поддръжката на Витоша е бил 1 млн.лева годишно, подчерта той.


Действащият План за управление на планината не пречи да се подновят лифтовете, но те са частна собственост. През 2007 г. Столичната община ги продаде на "Витоша ски" ЕАД и частната фирма преценява дали има средства за това.


"Единствено кметът на София Йорданка Фандъкова може да задължи собственика съгласно Закона за устройство на територията, да възстанови Княжевския и Драгалевски лифт. Тя е предприела стъпки по отношение на Княжевския, но все още текат съдебни процедури", поясни Белев.
Драгалевският лифт е построен през 1956 г. и е изцяло българско производство, дело на конструкторите на тогавашното Трамвайно депо в София.

Драгалевският лифт е построен през 1956 г. и е изцяло българско производство, дело на конструкторите на тогавашното Трамвайно депо в София.


Засега липсва общо целенасочено действие от собственика на лифтовете, общината и органите по околната среда, според него. "Ако собственикът не желае да ремонтира лифтовете, Столичната община накрая може да заяви "Щом не желаете, отстъпете и ние ще търсим нов инвеститор", препоръча Белев.


Всички автобусни линии до "Златните мостове" и "Алеко" бяха възстановени миналата година и достъпът до планината вече е по-удобен.


Държавното финансиране в горите на България в последните години е спаднало с 30%. За планината Беласица се отпускат едва 5000 лева годишно за поддържането й, посочи новият зам.-министър на околната среда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK