"Делта гард" оспорва в съда отнемането на лиценза за охранителна дейност

Агенцията по вписванията трябва да прати справки, от които да се вижда на коя дата Димитър Спасов - Митко Каратиста, е вписан в Търговския регистър и кога е заличен като съдружник.

© Юлия Лазарова

Агенцията по вписванията трябва да прати справки, от които да се вижда на коя дата Димитър Спасов - Митко Каратиста, е вписан в Търговския регистър и кога е заличен като съдружник.Охранителната компания "Делта гард" ЕООД е завела дело срещу заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември бе отнет лиценза й за извършване на частна охранителна дейност., съобщава "Сега" като се позовава на съдебните регистри. Оспорването на заповедта спира изпълнението й, т.е. докато съдът не се произнесе, "Делта гард" има право да работи, се казва в публикацията.


В нея се припомня, че процедурата по отнемане на лиценза бе открита през октомври на основанието, че собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Става дума за Димитър Спасов по прякор Каратиста, който в края на октомври прехвърли дяловете си на съдружника си Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.


Делото е насрочено в Административния съд в София за февруари. Дотогава Агенцията по вписванията трябва да прати справки, от които да се вижда на коя дата Спасов е вписан в Търговския регистър, а след това
заличен като съдружник. Прокуратурата пък трябва да информира съда кога му е повдигнато обвинение.


Името на "Делта гард" нашумя в последните години покрай разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнес на компанията му "Изамет" със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата. В разказа си собственикът на "Изамет" каза, че охранители от "Делта гард" са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. По думите му фирмата на Митко Каратиста е охранявала и столичния ресторант "Осемте джуджета", където Златанов се е срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схемата. Малко по-късно се оказа, че "Делта гард" спира достъпа до завода на Златанов "Изамет" в Дупница, а след като това се превръща в публичен скандал, достъпът беше възстановен. Междувременно става ясно обаче, че предприятието е разграбено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK