Лекари искат промяна на срока за подсилваща доза от ваксините срещу COVID-19

Лекари искат промяна на срока за подсилваща доза от ваксините срещу COVID-19

© Юлия ЛазароваЛекари искат да бъде променен срокът, в който не може да се поставя подсилващата доза от ваксините срещу COVID-19. Досега изискването в България за т. нар. бустерна доза е да са минали поне шест месеца от завършването на ваксинационния цикъл (изразът се употребява, защото три от одобрените за употреба ваксини срещу COVID-19 са в две дози, а четвъртата - в една - бел. авт.), а според медици срокът трябва да бъде намален на три месеца.


За такова намерение се обяви преди дни и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, като по думите му идеята се обмисля. Причината за промяната би била подготовка на защитата на организма за мутацията Омикрон, която вече доведе до значителен ръст на новите заразени в редица страни, но засега няма официално потвърждение за разпространението ѝ в България.


"След три месеца няма повече странични ефекти, а ефективността е по-добра", коментира в ефира на "Нова нюз" за бустерната доза Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн и сред редовните коментатори в България на COVID теми. Той призова хората да не изследват нивата си на антитела преди поставянето на инжекция срещу тежко протичане на коронавирусната инфекция.
"Има заболявания, при които нивото на антителата съответства на защитата. При COVID-19 това не е така: антителата имат само ориентировъчна стойност. Антителата, които измерваме, показват едно определено количество, но не говорят за качество", казва Илиев.


Трета доза да се поставя най-рано три месеца след последната инжекция подкрепя и акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог: "По-рано се препоръчваше след шест месеца, новата препоръка е за три месеца след основния цикъл от имунизация. Седем-осем месеца има имунитет, но постепенно намалява", коментира той в ефира на "Нова телевизия".


Пред Би Ти Ви общопрактикуващият лекар в София Георги Миндов заяви, че сред неговите пациенти са повече хората, които искат да си поставят подсилваща доза, отколкото нови желаещи. Твърди, че част от тях не могат да получат трета инжекция заради административните изисквания на здравните власти. "Имаме много желаещи хора, които със затаен дъх чакат да им дойде моментът - да изтекат 180-те дни - за да се ваксинират с трета доза", коментира Миндов.


Според Миндов при нова вълна, предизвикана от варианта Омикрон, основният натиск ще бъде към общопрактикуващите лекари, защото досега данните са, че при разболяване заради новата мутация инфекцията по-често протича по-леко. Миндов твърди обаче, че общопрактикуващите медици все още не могат да изписват от безплатните лекарства срещу COVID-19 за домашно лечение.


Преди около три месеца вече бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров организира такива медикаменти за т. нар. COVID зони (пунктове при диагностично-консултативни центрове и поликлиники за прегледи - бел. авт.), но изписването им първоначално не бе допустимо от личните лекари. Малко след въвеждането на безплатните лекарства за изписване от COVID зоните обаче вече бившият зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов заяви, че и общопрактикуващите медици ще могат да дават електронни рецепти за тях: "Разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за COVID пациентите. От дата днес влиза в сила решението", казва Златанов на 22 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK