Почина слоницата Артайда - най-възрастното животно в софийския зоопарк

Артайда е част от семейството на зоопарка от 18 години, а преди това е била цирков артист.

© Софийски зоопарк

Артайда е част от семейството на зоопарка от 18 години, а преди това е била цирков артист.Почина най-възрастното животно в Софийския зоопарк - индийската слоница Артайда, достигнала преклонната за слоновете възраст от 58 години, съобщи зоопаркът.


През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание се обръщаше на състоянието на краката и на зъбите й. През декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен преглед с термоскенер като не бяха констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове, се казва в съобщението на сайта на зоопарка.


Постепенно обаче Артайда загубила апетит, започнала да се храни по-малко от обикновено, станала по-трудно подвижна.
Артайда е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон в германски цирк, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.


Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго - до около 60-65 год. възраст.


Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK