Прокуратурата ще разпита Бойко Рашков за прането на пари от "Хемус"

Прокуратурата ще разпита Бойко Рашков за прането на пари от "Хемус"

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде разпитан от наблюдаващите прокурори по разследването за пране на пари от строителството на магистрала "Хемус". Това обяви на брифинг говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова. Тя не посочи кога точно ще бъде проведен разпитът, като уточни, че това ще решат прокурорите.


Повод за реакцията на държавното обвинение е интервю на Рашков пред БНР малко преди Коледа, в което казва, че за него не е тайна къде са отишли парите, предназначени за изграждането на лот 5 на магистрала "Хемус". "Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари, и да заминат - я за Дубай или някъде другаде", казва тогава вътрешният министър.


Според Десислава Петрова от изказването на Рашков се разбира, че той знае местонахождението на парите, както и крайния им получател. Тя добави, че в прокуратурата така и не е постъпила информация от МВР за тези подробности по разследването.
"Ето затова Бойко Рашков се явява основен свидетел и ще бъде призован в качеството си на такъв пред наблюдаващите прокурори да даде информация къде се намират парите, кога и по какъв начин му е станала известна тази информация, както и да разкрие други обстоятелства, които са му известни, за да ги прикрепим към делото, за да има осъдителна присъда по него", заяви Петрова.


Тя уточни, че при посочване на конкретни физически лица или фирми, които са замесени в случая, то тогава прокуратурата ще предприеме разпити и изземвания, за да установи принадлежността на всеки един в схемата за пране на пари. При събиране на достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност на извършеното от тях.


Заместник градският прокурор на София Иво Илиев добави, че Рашков ще бъде призован на разпит по законов ред, и изрази надежда да съдейства на държавното обвинение. Според него с показанията си вътрешният министър може да помогне за повдигане на обвинения на по-широк кръг от хора, които са замесени.


Интервюто на вътрешния министър за БНР беше поредният епизод от войната между МВР и прокуратурата, която се разрази заради разследването за източените 53 млн. лева за строежа на магистрала "Хемус". Изказването на Рашков провокира право на отговор от страна на държавното обвинение, в което те твърдят, че министърът манипулира обществото с данните, които изнася за разследването. Те обвиняват МВР в опит да изземе правомощия на прокуратурата, регламентирани в Наказателнопроцесуалния кодекс.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK