Природният газ може да поскъпне с повече от прогнозираните 14%

Председателят на КЕВР Иван Иванов

© Анелия Николова

Председателят на КЕВР Иван ИвановОт началото на следващата година природният газ може да поскъпне с повече от прогнозираните към момента 14%. Това се разбра по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БНР.


Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи като основна причина скока на цените на европейските борси.

"В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши. Би следвало да очакваме едно немалко повишение при цената на природния газ от 1 януари", уточни Иванов.


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов допълни, че доставките на природен газ за зимата са осигурени, а потреблението в момента е най-високото за последните десетина години. И той, и Иван Иванов се обърнаха към управляващите с призив да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.


Цената ще бъде утвърдена на закрито заседание на комисията, което ще се проведе на 1 януари в 14 ч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK