От подкрепата на учителите до собствените стъпки в образованието

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Петокласничката Наталия Иванова и нейната учителка Виолета Тасева по време на Ден на будителите

Петокласничката Наталия Иванова и нейната учителка Виолета Тасева по време на Ден на будителитеekont

Годината е 2013. Наталия Иванова е петокласничка в ОбУ "Неофит Рилски" в родното ѝ село Дерманци, община Луковит.


В началото на учебната година Наталия разбира, че ще има нов класен ръководител. Млада учителка, току-що постъпила на работа в училището. Името ѝ е Виолета Тасева, преподавател по български език и литература и участник в програма "Нов път в преподаването" на фондация "Заедно в час". Учител, който ще остави дълбока следа в живота на Наталия.


През следващите две години, докато Виолета преподава в Дерманци, тя става опора на момичето във всеки смисъл на думата. Тя и останалите учители от програмата на "Заедно в час" в региона преподават на учениците не само уроците в учебния план, но и уроци за живота: как да вярват повече в себе си, да се възползват от възможности като участия в събития и конкурси и да развиват силните си страни.
Участие в Лятна лидерска академия

Участие в Лятна лидерска академия


"Може би най-големият плюс на досегашните ми учители на "Заедно в час" е, че благодарение на тях се научих да вярвам повече в себе си. Показваха ни, че всеки има шанс да се развива, че всеки може. Не казвам, че специалистите в нашето село са по-малко компетентни, но с Виолета Тасева и други представители на "Заедно в час" сме имали доста приятни часове и можем да кажем, че са ни разбирали. Помагаха ни да се чувстваме добре като ученици", спомня си Наталия, която в момента следва "Неформално образование" в СУ "Св. Климент Охридски".


Потенциалът на Наталия е видим за всички. Тя идва на училище всеки ден, заредена с много ентусиазъм и желание да се включва в състезания, извънкласни дейности и нови проекти. Стремежът ѝ към самоусъвършенстване е подкрепен с много труд и постоянство.


"Имаше едно съчинение, за което бях казала на учениците, че могат да си оправят оценката, ако видят коментарите ми, интегрират ги и ми го дадат отново. И Наталия няколко пъти преправя това съчинение. Не се отказваше, не я хващаше мързел, искаше просто да го направи възможно най-добро", казва Виолета, която се включва в програмата на "Заедно в час", защото от личен опит знае как доброто образование и вярата на учителя в способностите на учениците могат да променят живота им в положителна посока.


С любопитството и инициативността си Наталия от своя страна помага на Виолета да се почувства в Дерманци като у дома си.


След две години учителката се връща в София. Но общият им път с Наталия не спира дотам.


Вдъхновена от развитието на Наталия и на другите деца в училището, Виолета продължава да подкрепя ученици от региона на Луковит и Ябланица в рамките на инициативата "Училищни чудеса", която започва като междуучилищни събития, организирани от учителите от програма "Нов път в преподаването" в региона. През следващите години инициативата се развива непрекъснато, за да прерасне в цялостна програма за насърчаване на ученическото лидерство в региона.


Водеща на работилница по време на събитие на "Училищни чудеса"

Водеща на работилница по време на събитие на "Училищни чудеса"


Наталия продължава интензивно обучението си, взема участие в събитията на "Училищни чудеса", а паралелно с това има възможност да се включи в първото издание на Лятна лидерска академия "От нас зависи" и глобалната конференция на Teach For All в България през 2016 г. По време на тези събития и вдъхновена от своите учители, Наталия развива огромен интерес към образователната сфера.


С ученици от цял свят

С ученици от цял свят


Междувременно Виолета продължава да подкрепя Наталия като неин ментор години след приключването на работата ѝ в Дерманци. Свързва я с представители на различни професии, за да ѝ помогнат да се ориентира в кариерен план. А майката на Виолета, също учителка, ѝ дава допълнителни уроци по български език и литература, за да я подготви за кандидатстване в университета.


Дипломиране в училище

Дипломиране в училище


От октомври 2021 г. Наталия следва специалност "Неформално образование" в СУ "Св. Климент Охридски".


Освен че е удовлетворена от качеството на обучението по специалността, Наталия има още един повод за радост, който ѝ напомня за свободното общуване и изграденото доверие с учителите от програмата на "Заедно в час".


"Очаквах, че когато отида в университет, ще е невъзможно да сме толкова близо до преподавателите, но в нашия факултет е точно обратното. Преподавателите ни разбират, помагат ни. Чувствам се така сякаш отново съм в училище и ми преподават хора, с които мога да си говоря съвсем спокойно."
***
Специални благодарности


И както във всяка история, в нашата също има герои, които помагат на главните по пътя към тяхната цел. В област Ловеч, където се намира село Дерманци, дългогодишен корпоративен партньор на "Заедно в час" е "Титан Златна Панега Цимент" АД, с чиято подкрепа "Заедно в час" оставят следа в живота на много ученици, учители и училища в региона.


ОбУ "Неофит Рилски" в село Дерманци, община Луковит, е сред първите училища - партньори на "Заедно в час", в региона и работи с учители и възпитаници от програма "Нов път в преподаването" до днес.


***
Историята на Наталия е само една от многото успешни истории на ученици, които са получили качествено образование и подкрепа от своите учители, а по този начин - и възможност смело да мечтаят и работят за своето бъдеще.


Рубриката "Новини от бъдещето" e част от "Куриери на бъдеще" - инициатива на "Еконт" и "Заедно в час", която цели да помогнем да осигурим достъп на учениците до качествено образование.


Направете дарение сега и помогнете на повече деца като Наталия да получат качествено образование и да подкрепят развитието на цялото ни общество:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK