Да плащаш пет години ток на опасна и неработеща държавна хижа

Държавната хижа край язовир "Здравец, която е изхарчила 12 хил. лв. за електричество, въпреки че е била затворена защото е опасна

© Мартин Златев

Държавната хижа край язовир "Здравец, която е изхарчила 12 хил. лв. за електричество, въпреки че е била затворена защото е опаснаВ продължение на пет години малката община Аврен край Варна е покривала от бюджета си разходи в размер между 1900 и 3400 лв. годишно за електроенергия на "неработеща" държавна хижа край язовир "Здравец", обявена като "опасна за живота и здравето на хората". Това показва справка, изготвена по Закона за достъп до обществена информация, по искане на варненския общински съветник Мартин Златев (БСП).


Обявената за "опасна" хижа край брега на язовира


- до която достъпът на граждани е ограничен, е захранвана с електроенергия през цялата година. Консумацията й очевидно е нараствала през есенните и зимни месеци до суми, които достигат 600 лв., показва справката. Според отразеното в нея количеството на използваната електроенергия рязко спада до около 40 лв. на месец, след като в средата на лятото тази година проверка за случващото се с хижата поискаха Мартин Златев и доскорошният депутат от "Демократична България" Стела Николова.
"От октомври миналата година токът рязко поскъпна, каза за "Дневник" Златев. Вероятно затова и сумите от тогава са почти двойно по-високи от тези през 2019 г. Притеснителни обаче са старите сметки от по 300 - 400 лв., когато цената на тока беше по-ниска дори от тази за битовите абонати." (Пълната справка вижте в прикачения файл.)В началото на юли т.г. кметът на община Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ) направи опит да запази в тайна разходите, направени за електрозахранване на неработещата от години държавна хижа в чашата на язовир "Здравец". В отговора на въпроси, изпратени от Мартин Златев, той написа, че


отказва да предостави исканата информация


за разходите, които е направила, за електроенергия, ползвана от неработещата държавна хижа. Мотивът за отказа му беше, че тя е тайна заради клаузи за конфиденциалност, включени в договорите на община Аврен с електроразпределителни компании.


Как заради "клаузи за лоялност" разходите за ток на хижата бяха обявени за тайна - тук и тук.


Пред "Дневник" тогава Златев съобщи, че е поискал информацията заради съмнения, че с електроенергия от държавния имот и за сметка на община Аврен са захранвани постройки в съседният частен терен. Неговата собственост се свързва с евродепутата Емил Радев (ГЕРБ) и с председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ).


Захранващи подземни и въздушни кабели, преминаващи от държавния имот край яз. "Здравец" към съседни

© Мартин Златев

Захранващи подземни и въздушни кабели, преминаващи от държавния имот край яз. "Здравец" към съседни


Разследване на "Дневник" от средата на юни т.г. показа, че през 2017 г. директорът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" във Варна Петър Гърбузов е придобил


горски терен от 10 дка на брега на язовир "Здравец" за 20 хил. лв.


Имотът е бил продаден на търг от община Аврен, а изненадващо в него са участвали само двама кандидати. Гърбузов е спечелил наддаването с едва 1000 лв. по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място.


Година след като е станал собственик на гората в чашата на яз. "Здравец", Гърбузов е продал три четвърти от нея. Двама от купувачите се оказват съвсем не случайни хора - Йордан Радев, баща на евродепутата Емил Радев, и Иван Балабанов, баща на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. Скоро след приключването на сделките в частния имот са изградени няколко сглобяеми постройки.


Всичко за тайните около една "документално чиста сделка" - тук.


Леките постройки в частния терен край яз. "Здравец"

© Мартин Златев

Леките постройки в частния терен край яз. "Здравец"


Именно с терена, част от който са поделили бащите на Радев и Балабанов, граничи имот с размер около 1.5 дка пак на брега на яз. "Здравец". В него се намира изоставената триетажна държавна хижа със застроена площ от 202 кв.м. Предназначението й според кадастралните регистри е за "курортно-туристическа дейност", но според кмета на Аврен Емануил Манолов тя е необитаема и затворена от години.


Имотите край яз. "Здравец"

© Дневник

Имотите край яз. "Здравец"


"Имам


основателни подозрения


че частните постройки в имотите на Радев и Балабанов се захранват с електричество от намиращата се в съседство държавна хижа, каза преди време за "Дневник" Мартин Златев. Без особени усилия може да се види, че кабели за електрозахранване тръгват от държавния имот към съседния частен терен. По тази причина поисках справка за разходите, направени през последните пет години за електроенергия на неработещата от години хижа, но очаквано тя ми беше отказана."


Информацията стана публична едва след жалба, изпратена от Златев до Административния съд във Варна. Решението за предоставянето й беше постановено в началото на декември т.г. и бе изпълнено дни преди коледните празници.


Сумите, плащани в продължение на години за електроенергия, отчитана в необитаемата постройка,
не са единствените


необясними разходи, свързани със закритата държавна хижа "Здравец"


Въпреки че тя е обявена за "опасна за живота и здравето" дори на преминаващите край нея, само година след като Йордан Радев и Иван Балабанов влизат във владение на съседния имот, за рехабилитацията на пътя до хижата е сключен договор на стойност близо 338 хил. лв. От тях 85% са европейско финансиране, осигурено от Фонда за морско дело и рибарство. Целта на проекта за ремонта на пътя е "Изграждане на достъпна инфраструктура за ефективно използване, развитие и популяризиране на рибарската област".


Евродепутатът Емил Радев и председателят на варненския Общински съвет Тодор Балабанов

© Колаж

Евродепутатът Емил Радев и председателят на варненския Общински съвет Тодор Балабанов


Сега последните 150 м от този път са преградени от метална врата и табела


"Влизането на външни лица строго забранено"


Според кмета на с. Аврен Емануил Манолов преграденият път бил "напълно безсмислен", тъй като по него можело да се стигне само до рушащата се държавна сграда. А освен това имотът, в който тя се намира, граничел с брега на вече концесионирания яз. "Здравец".


В сряда "Дневник" изпрати до администрацията на Емануил Манолов няколко въпроса, свързани с разходите за електроенергия на хижата фантом край яз. "Здравец". От техните отговори трябваше да стане ясно как са осигурени охраната и предотвратяването на достъпа до хижа "Язовира" в с. Здравец, както и
установено ли е защо по партидата на хижата, обявена за "опасна за живота и здравето на хората", през последните пет години е начислявана електроенергия?


До публикуването на този текст отговори не бяха получени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK