А1 за заповедта срещу по-високите такси: Никой не забранява увеличението, а само да е за 2 години

А1 за заповедта срещу по-високите такси: Никой не забранява увеличението, а само да е за 2 години

© Анелия НиколоваСлед като Комисията за защита на потребителите забрани увеличението за две години накуп на месечните такси на потребителите на два от мобилните оператори, от "А1 България" обявиха, че заповедта на комисията не забранява индексацията по принцип, а просто не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка вместо на две.


"Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме. Тази възможност е залегнала в договорните ни отношения от много години и никога досега не сме я ползвали. Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме. До последно се опитвахме да поемем удара от инфлацията и да не повишаваме цените си, но в дългосрочен план това вече е невъзможно, затова увеличението е неизбежно, макар и в минимален размер", се посочва в позицията на "А 1 България", разпратена до медиите. В нея се посочва, че няма пряк диалог с министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, а "сериозният политически отпор, който срещаме, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите".


Преди празниците почти едновременно и трите мобилни оператора - А1, "Теленор" и "Виваком", обявиха, че заради инфлацията повишават месечните абонаментни такси от 2022 г. Прогнозното увеличение е между 4 и 5%.
"Инфлацията в страната е факт и тя се отразява негативно върху всички сектори на икономиката с ръста на цените на горивата и електроенергията и стоките от първа необходимост", посочва в позицията си от 30 декември "А1 България". В нея се казва, че министерството на Нинова търси начин за отвличане на вниманието, като ги атакува.


"Ролята на държавата и в частност на Министерството на икономиката и индустрията е да намери най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и тези на крайните потребители. Инфлацията и растящите цени поставят фирмите пред сериозни предизвикателства да продължат да работят нормално в полза на клиентите и обществото. За съжаление комуникацията не се провежда с цел намиране на взаимноизгодно решение, а чрез натиск и непазарни послания, което за нас е напълно неприемливо. Готови сме да съдействаме на Министерството на икономиката и индустрията да работи по осветляването и разрешаването на истинските проблеми на нашата индустрия като пиратството на авторски тв права, избягване заплащане на ДДС и други данъци, ползване на незаконни фиксирани мрежи", се позова още в позицията.


В нея се казва още, че намесата на държавата трябва да е в съответствие с пазарните принципи и действащото законодателство и компанията ще отстоява позицията си "по всички предвидени от закона начини и в най-добрия интерес на нашите клиенти".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK