Прокуратурата не видя престъпление в думи на Борисов за ваксини с изтекъл срок

Според прокуратурата изказването на Борисов довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината

© Велко Ангелов

Според прокуратурата изказването на Борисов довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксинатаСофийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу бившия премиер Бойко Борисов за разпространяване на фалшива новина след твърдението му, че се използват ваксини с изтекъл срок на годност. Причината за отказа е обективна несъставомерност на деянието, или с други думи - това не е престъпление.


От прокуратурата съобщават и че отказът е от 23 декември, но официалната информация за решението на наблюдаващия прокурор идва едва сега заради "многобройни медийни запитвания".


Преписката беше образувана по сигнал на бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който сезира прокуратурата на 28 октомври за разпространяването на фалшива новина от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Повод за това бе предизборно включване на Борисов от 24 октомври от Асеновград във "Фейсбук", в което той обяви, че населението се ваксинира с препарати с изтекъл срок на годност.
Повод за сигнала са били следните изявления на Бойко Борисов пред медии:

"Днес какво направиха - имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - "Пфайзер". До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна."

Тогава Борисов имаше предвид конкретно препарата на "Пфайзер", годността на който бе официално удължена с 3 месеца от Европейската агенция по лекарствата. Така тя е 9, а не 6 месеца по документи. Това означава, че препаратите, на чиито етикет пише, че се най-добри до края на септември, могат да се ползват до края на годината.


От прокуратурата посочват, че по сигнала е била разпоредена незабавна проверка, а отделно за същото е постъпил и сигнал от Гражданско сдружение БОЕЦ, както и друг сигнал до Районната прокуратура в Благоевград. И двата сигнала са били приобщени към преписката в Софийската градска прокуратура.


При проверката наблюдаващият прокурор е изискал и получил справки за доставките на ваксини и техния срок на годност, както и справки от всички регионални здравни инспекции в страната за изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове.


Според наблюдаващия прокурор действително е било установено, че 4 броя партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 септември 2021 г. са били изпратени в цялата страна. Съгласно официално съобщение на Министерство на здравеопазването: "На 10.09.2021 г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на "Пфайзер" при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца."


В съобщението се посочва и че след анализ на събраните данни прокурорът е приел, че цитираните изявления на Бойко Борисов не осъществяват състав на престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Този текст предвижда наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.


От прокуратурата допълват и че обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, то трябва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага.

Заради това изводът на прокуратурата е, че изразите на Бойко Борисов не представляват заблуждаващи знаци за тревога, а напротив - изказването му пред медии, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем - сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Прокуратурата е приела, че "цитираните изявления, които са били верни, не са насочени към накърняване на установените в Република България обществен ред и спокойствие и поради това от обективна страна тези изявления не изпълват състава на престъплението".


Подобно обвинение бе повдигнато на бившата шефка на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и настоящ министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която бе оправдана на първа, а след това окончателно и на втора инстанция в началото на април. Тя също бе съдена за разпространяване на неверни твърдения и всяване на паника в началото на пандемията през 2020 г.


Сега прокуратурата се позовава на оправдателната присъда и актуалната съдебна практика, според която "знакът" за опасност винаги е еднозначен и сочи за ясно дефинирана опасност, тази опасност трябва да е конкретна, т.е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т.н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот".


Още през ноември, когато от прокуратурата съобщиха, че са започнали проверка, беше посочено, че прокуратурата си е взела поука след оправдателната присъда на Сербезова. Тогава в изявление по темата градският прокурор на София Илиана Кирилова сравни на пресконференция ваксините и срока им на годност с шоколади, продавани с намаление заради изтичащ срок на годност.


"Всички знаете, че като пуснат намалени шоколади, си ги купуваме, пък ги ядем после цял месец и нищо ни няма...", направи сравнение Илиана Кирилова.


Отказът за образуване на досъдебно производство срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативната прокуратура в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK