Слави Трифонов посочи решение на спора за приемането на Северна Македония в ЕС

Слави Трифонов посочи формула за отпадане на българското вето срещу приемането на Северна Македония в ЕС

© Дневник

Слави Трифонов посочи формула за отпадане на българското вето срещу приемането на Северна Македония в ЕСОтпадане на визите за влизане в САЩ за българите и незабавно приемане на страната в шенгенското пространство поиска лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в замяна на съгласието на България за приемане на Северна Македония в Европейския съюз. Позицията си той отново изрази с публикация във "Фейсбук".


Защо двете условия са невъзможни за изпълнение веднага - четете тук


"Темата за Македония, извинете - темата за Северна Македония, е важна за всички българи. Защото е част от националната ни история и най-важното - защото над 200 хиляди български воини са умрели за свободата и обединението на тази земя. Тъй като и аз съм българин и е важно за мен, ще споделя моето мнение"., така започва текста на Трифонов. В него той посочва, че многократно е посещавал страната, а дори веднъж се е натъкнал на надпис срещу българското посолство в Скопие, гласящ "Бугари, мрете!", което предизвикало размисли у него защо македонците мразят българите.
"По чисто исторически и емоционални причини не трябва ли да е обратното? Нали стотици хиляди от вас имат български паспорти? За да вземете български паспорт, трябва да докажете българските си корени. Значи, вие, дето имате български паспорти в Македония, извинете - в Северна Македония, искате самите вие да сте мъртви. Защото сте българи. По паспорт. И по ваше желание. В учебниците ви по история пише, че българите са фашисти. Значи, самите вие сте фашисти", отбелязва Трифонов.


Той допълва, че на 10 януари ще има Консултативен съвет при президента Румен Радев по темата за Северна Македония и дава предложение как да се постъпи по-нататък. По думите му визовият режим за влизане в САЩ на български граждани трябва да отпадне, а страната да бъде приета в шенгенското пространство незабавно.


"След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори - добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно.
При тези условия и ако македонците, извинете - северномакедонците, изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз", пише Трифонов.


По-късно с нова публикация в социалната мрежа лидерът на "Има такъв народ" уточни, че отпадането на българското вето би могло да се осъществи само ако Северна Македония задължително изпълни всички точки от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е подписан с България.
"Северномакедонците трябва да признаят историческите си български корени. Това е безапелационно условие. То не подлежи на обсъждане", пише Трифонов.


Какво се разбраха коалиционните партньори по темата за Северна Македония четете тук


Нови условия и въпроси за старите


С думите си Трифонов свързва преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз с искания, които нямат връзка със спора между София и Скопие. Досега българската позиция е, че политиката Северна Македония към България и отношението ѝ към общата история и правата на българите са въпрос на европейски ценности, чието съхранение София гарантира с ветото си, докато не бъдат изпълнени набор от условия. До момента в този процес не са били поставяни искания към други европейски столици и САЩ, които не засягат пряко спора. Замесването на САЩ пък следва обявеното от Вашингтон намерение да участва в решаването на българо-македонската криза преди няколко месеца.


Той също така на пръв поглед добавя още условия към процес, който се свежда до решение само за начало на преговори между Северна Македония и ЕС - насрочване на дата за т. нар. Първа междуправителствена конференция. След ПМК преговорите ще продължат с години (според очакванията на специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски - до десет).

Трифонов същевременно говори и за "условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество", през 2017 г. Текстът на този документ не съдържа български изисквания към Северна Македония и не обвързва нито еврочленството, нито началото на преговорите с конкретни стъпки от македонска страна в каквито и да било срокове (исканията се появиха с решения на парламент и правителство две години по-късно). В него има само едно условие, изрично засягащо Северна Македония - отказа от намеса във вътрешните работи на България в полза на "лица, които не са нейни граждани. Всички останали точки са общ ангажимент на "Двете договарящи се страни".

Позицията на Трифонов е важна и доколкото от "Има такъв народ" дойде номинацията на външния министър Теодора Генчовска. Тя даде да се разбре, че българската позиция ще се придържа към Договора за добросъседство и декларацията на Народното събрание от 2019 г., с която бяха утвърдени условия към Скопие, заедно с Рамковата позиция на правителството дни по-рано.


Броени дни след нея обаче президентът Румен Радев, в чиято администрация бе експерт Генчовска (до освобождаването си преди половин година), опита да превърне вписването на българите в македонската конституция в главно условие за сваляне на ветото.


Повече за Теодора Генчовска четете тук.


Лидерът на "Има такъв народ" споменава "стотици хиляди" македонци с български паспорти. Според оценки, в чиито рамки е и тази на Радев, гражданите на югозападната съседка (с население под 2 млн. души), притежаващи и българско гражданство, са 120-130 хил. души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK