ГЕРБ поиска разследване по казуса с изтеклия договор за азерския газ

ГЕРБ поиска разследване по казуса с изтеклия договор за азерския газ

© Надежда ЧипеваВ първата си за 2022 година пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Кирил Петков да възложи на ДАНС да разследва откъде е изтекла информация по договора с доставките на газ от Азербайджан. От ГЕРБ съзряха умишлен удар по държавната компания "Булгаргаз", с който се цели развалянето на договора между дружеството и каспийската страна, за да може да се сключат договори с частни дружества.


"Поколения политици са водили с азерите изключително прагматична, приятелска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку, и то в момент, в който ЕС бойкотираха игрите. От евросъюза ми разрешиха и аз отидох. Чувам, че вече има остро писмо, което се крие. Дали е така не мога да знам. Нали говорихме за прозрачност? Бих посъветвал премиерът Петков да възложи на ДАНС и да се намери кой изтече този договор", заяви Борисов.


В края на миналата седмица изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов също сезира ДАНС за изтичане на информация по клаузи от договора за доставка на азерски газ. Тогава Павлов коментира пред Би Ти Ви, че подобно нещо е недопустимо и се случва за първи път, и изрази опасение, че би могло да доведе до негативни последици за дружеството. От "Булгаргаз" пък заговориха, че компанията е станала жертва на "икономически шпионаж" . Самата "Булгаргаз" пък е получила сигнал за теча от международната компания, която управлява находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан. От там са поискали обяснения за изнесени данни по договора с българското дружество.
България трябваше да получава до 1 млрд. куб метра азерски газ от 2019 г. Въпреки че към момента това е невъзможно, защото не е готова българско-гръцката газова връзка между Стара Загора и Комотини, България получава азерски газ в по-малки количества по сега съществуващата връзка между Кулата и Сидорокастро. Това обаче е на път да се провали, защото от международния консорциум доставчик са сезирали "Булгаргаз", че са изтекли подробности за договора в публичното пространство.


"Ударът, който се готви по "Булгаргаз", ме води към размисли, че нещо искат да правят с "Булгаргаз", коментира бившият премиер, който обаче не отговори на въпроса кои частни дружества биха имали интерес от разваляне на договора между дружеството и азерите.


Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев също съзря опит за умишлен фалит на "Булгаргаз". По думите му от няколко месеца дружеството е подложено на непрестанни атаки, които са достигнали своя апогей в това, че държавата не покрива разликата между цените, на които дружеството купува и продава газ.


"133.41 лева е новата цена на газа от 1 януари. Проблемът с това поскъпване е, че той изправя всички топлофикации пред фалит. Няма компенсаторни механизми за тях, няма компенсаторни механизми за "Булгаргаз", който съвсем скоро ще изпита ликвидна криза", коментира Добрев. Според него изтичането на детайли от договора в медиите застрашава енергийната диверсификация на страната. Той заподозря умишленост, с което се цели развалянето на отношенията между България и Азербайджан, така че азерският газ да бъде заместен с такъв от частни фирми.


Борисов обвини правителството в необосновано разходване на държавния бюджет. Неговият колега от ГЕРБ Александър Иванов заяви, че "промяната е довела до 9 милиарда необосновани разходи само за месец" и че правителството дължи обяснение за какво са отишли тези средства. От партията попитаха за какво през декември 2021 г. са похарчени 4.6 млрд. лева от фискалния резерв и определиха като негативен рекорд дефицита на държавата в размер на 4 млрд. лева. Според тях сумата от 7.9 млрд. лева събрани средства, с която се гордее правителството, е резултат от инфлацията, а не от по-доброто управление на държавните средства. От ГЕРБ обвързаха инфлацията с идването на власт на "Продължаваме промяната" и заявиха, че за първи път от 2008 г. насам от управлението на тройната коалиция се наблюдава двуцифрена инфлация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK