Нови кредитни инструменти за облекчаване на бизнеса предвижда министерството на иновациите и растежа

Нови кредитни инструменти за облекчаване на бизнеса предвижда министерството на иновациите и растежа

© Цветелина Белутова, КапиталБългарската банка за развитие ще представи утре нов продукт, който е насочен към сектор "Туризъм". Новият пакет ще бъде представлява нов кредитен инструмент, който ще може да облекчи бизнеса. Това обяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той допълни, че в момента се работи активно по създаване на подобни продукти и в сектора на земеделието, както и в други отрасли.


Лорер посочи, че процесът по разделянето на министерството на икономиката на две самостоятелни ведомства все още тече. По думите му министерството на иновациите и растежа си поставя на фокус стимулирането на българската икономика чрез стимулирането на иновационни бизнеси, било то български или такива от чужбина.


"Ролята на новото министерство ще бъде една проактивна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции у нас и второ - централизирано и структурирано управление на всички онези финансови ресурси, с които държавата разполага, които да стимулират инвестициите през иновации, така че да видим един икономически растеж от поне 5% през следващите години", допълни Лорер. Според него приоритет са инвеститорите, които могат да създават продукт и кадри с висока добавена стойност. В дългосрочен план България е заинтересована да предложи не само добри условия и евтини цени, а и висококачествени кадри и научен потенциал, добави той.
Лорер подчерта, че досега трудната бюрократична обстановка и корупцията на различни нива в администрацията са предполагали затруднен режим на инвестиране в България. "Докато не променим регулаторната си рамка, която позволява да се създава и оперира чист бизнес, който да работи в предвидима среда, това няма да се промени. През 2022 смятаме, че тази нова стратегия ще започне да носи своите плодове."


Министърът каза, че България страда от недоинвестиране в инфраструктура и това трябва да бъде преодоляно както на национално, така и на индивидуално ниво. Според него повишената инвеститорска активност ще стимулира и държавата да оправя локалните пътища, за да могат предприятията да функционират по-добре.


"Всяка следваща седмица работа на това правителство ще добавя нови неща в новия разказ за България. Министерството на иновациите и растежа, по-специално Българската агенция за инвестиции ще бъдат острието на копието в този разказ по цял свят в какво се превръща България", добави още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK