Кратки новини

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  И за чий чеп???

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на DeepBlue
  DeepBlue
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  И за чий чеп???
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  За чип чеп.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 250 Неутрално

  рИформа ?

 4. 4 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 295 Неутрално

  И за чий чеп???
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Може би да не си пишеш ЕГН-то на всякъде където даваш своя БУЛСТАТ..

  Добра промяна, така и не схващах, защо изобщо се ползват ЕГН-тата за такава работа.

 5. 5 Профил на Вашият профил
  Вашият профил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  ЕГН е малко тъп код в който пише рожденна дата, област в която си роден и дали си мъж или жена. Т.е. лични данни, които еврогейския съюз казва, че трябва да се пазят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Да върви безсмислен труд, постоянно нещо да се променя, постоянно стрес да има.

 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Между другото човек може да е тъп по безброй много начини.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Кратки новини:
  „Автомагистрали“ е скрила още документи от Сметната палата"
  "Член на ВСС от кръга на Гешев е замесен в "схемата" със "златните паспорти"

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1548 Весело

  "Столичната здравна инспекция търси доброволци за контрол на противоепидемичните мерки"

  Превод - Търсим наивни или предатели, които още от училище са се подмазвали на учителката и като е забравяла да даде домашна работа, винаги са били онзи човек, които е споменавал, че е забравила да даде домашна..

  АКо имам такъв човек в своя кръг, които е доброволец тук автоматично го изключвам като потенциален бъдещ риск :)))

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  "Промяната става автоматично и не изисква от потребителите да подават документи или заявления. Справка за връзката "стар - нов код" ще може да се прави на официалната страница на регистър БУЛСТАТ, раздел "Справки"."

  Баси лъжата и измамата, Дневник! Защо така заблуждавате гражданското общество?!
  А уж сте сериозна медия!
  От мен да мине - любезно ви предоставям указанието на НАП, за да го преразкажете или препишете:

  "УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ГОСПОДИНЕ,

  С настоящото писмо Ви уведомяваме за предстоящото влизане в сила на промени в Закона за Регистър БУЛСТАТ /обн. в ДВ. бр. 94 от 3 ноември 2020 г., изм. ДВ. бр. 19 от 5 март 2021г./, които трябва да имате предвид при контактите си с Национална агенция за приходите.

  След влизането в сила от 4 януари 2022 г. на изменението в закона, Агенцията по вписванията служебно преобразува от 10-значен в 9-значен код/ЕИК/ на физическите лица по чл. 3, ал. 1, т. 9 и 11 от Закона за Регистър БУЛСТАТ. Съгласно тази разпоредба ЕИК по БУЛСТАТ се преобразува на:

  1. физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, които са регистрирани в регистър БУЛСТАТ с 10-значен код (чл.3 , ал. 1, т. 9 от закона);

  2. други физически лица – осигурители, които са регистрирани в регистър БУЛСТАТ с 10-значен код (чл.3 , ал. 1, т. 11 от закона).

  Информацията за новия си 9-значен код, потребителите ще могат да получат чрез Портала за електронни услуги на Агенцията по вписванията – www.bulstat.bg, в раздел „Справки“ от 4 януари 2022 г.

  Агенция по вписванията служебно ще предостави на Национална агенция за приходите информацията за връзката между стар и нов код на лицето, съгласно § 10 от ПЗР на ЗИД на ЗРБ.

  Промени в НАП, които могат да се отнасят до Вас:

  1. По отношение на самоосигуряващите се лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, които са регистрирани в регистър БУЛСТАТ на основание чл. 3, ал. 1, т. 9 от Закона за регистър БУЛСТАТ:

  1.1. За промяната на вашия ЕИК по БУЛСТАТ, НАП ще уведоми НОИ по служебен път.

  1.2. От 04.01.2022 г. декларации по реда на Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица за започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудова дейност ще се попълват и подават с новия 9-значен код по БУЛСТАТ.

  1.3. Декларации обр. №1 по реда на Наредба Н-13 от 17 декември 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица, отнасящи се за периоди до 01.01.2022 се попълват и подават със стария 10-значен ЕИК по БУЛСТАТ на самоосигуряващото се лице.

  1.4. Декларации обр. №1 или обр. №5 по реда на Наредба Н-13 от 17 декември 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица (Наредба Н-13 от 17 декември 2019 г.), отнасящи се за периоди след 31.12.2021 се попълват и подават с новия 9-значен ЕИК по БУЛСТАТ на самоосигуряващото се лице.

  1.5. Важно е да се отбележи, че в полето код на задълженото лице в декларация обр. №6, която се подава по реда на Наредба Н-13 от 17 декември 2019 г. от самоосигуряващите се лица се попълват и подават с ЕГН (ЛН, ЛНЧ) или служебен номер, издаден от НАП. т. е. самоосигуряващите се лица не попълват ЕИК по БУЛСТАТ в декларация обр. №6 с месец 13.

  2. По отношение на наетите лица при самоосигуряващите се лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, които са регистрирани по чл. 3, ал. 1, т. 9 от Закона за регистър БУЛСТАТ и други физически лица – осигурители (работодатели), които са регистрирани по т. 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ:

  2.1. За всички лица, с които имате сключени и действащи трудови договори съгласно чл. 3, ал. 3 от Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда следва да се подаде уведомление. Уведомлението е приложение № 5 към чл. 1, ал. 1 от наредбата. В т. 2 на уведомлението (Основание за промяната) се попълва код 8 (При промяна на ЕИК БУЛСТАТ/ЕИК по ТРРЮЛНЦ, служебен номер, издаден от НАП на осигурителя, без да се променя работодателят) в т. 5 (Дата на промяна на работодателя) се попълва 04.01.2022 г. Уведомлението се подава в десетдневен срок от промяната на ЕИК по регистър БУЛСТАТ.

  2.2. След 4 януари 2022 г. уведомление за сключване, изменение или прекратяване на трудов договор от работодатели, които са лица по чл. 3, ал. 1, т. 9 или т. 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ се попълват и подават в НАП само с 9-значен ЕИК по регистър БУЛСТАТ.

  2.3. След 4 януари 2022 г. декларации обр. №1 и обр. №6 по Наредба Н-13 от 17 декември 2019 г. за наетите лица, отнасящи се за периоди преди 01.01.2022 г. се попълват и подават със стария 10-значен ЕИК по БУЛСТАТ на осигурителя (работодателя).

  2.4. След 4 януари 2022 г. декларации обр. №1 и обр. №6 по Наредба Н-13 от 17 декември 2019 г. за наетите лица, отнасящи се за периоди след 31.12.2021 г. се попълват и подават с новия 9-значен ЕИК по БУЛСТАТ.

  Новият ЕИК се вписва в платежните документи за внасяне на задължителните осигурителни вноски в съответната банкова сметка на компетентната териториална дирекция на НАП.

  3. За актуализация на данните на членове на осигурителни каси с новия ЕИК не е необходимо предприемане на действия от Ваша страна. Данните ще се актуализират по служебен път от страна на НАП. От 04.01.2021 г. заявления за вписване, промяна или прекратяване на член на осигурителна каса ще се подават само по новия ЕИК по БУЛСТАТ.

  4. Подаване на декларации и данни по Закона за данъците върху доходите на физическите лица подавани от самоосигуряващи се лица, регистрирани по чл. 3, ал. 1, т. 9 от Закона за регистър БУЛСТАТ и от лица регистрирани по т. 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ:

  • Декларацията по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2021 г., която следва да се подаде в срок до 31 януари на 2022 г., се подава по стария ЕИК по БУЛСТАТ.

  • Справката по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ за изплатените през 2021 г. доходи на физически лица, както и справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения, които следва да се подават в срок до 28.02.2022 г. се подават по стария ЕИК по БУЛСТАТ.

  5. По отношение на лицата по чл. 3, ал. 1, т. 9 и т.11 от Закона за регистър БУЛСТАТ, които са регистрирани по ЗДДС лица:

  • За физическите лица, които са вписани в регистър БУЛСТАТ и са регистрирани по ЗДДС към 04.01.2022 г. се променя служебно идентификационният номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС, като от същият от BG+ЕГН се преобразува на BG + 9 разряден код по БУЛСТАТ.

  • Справка декларация и VIES декларация за данък върху добавената стойност за данъчни периоди преди и включително за месец декември 2021 г., , се подават като се използва стария идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС ;

  • Справка декларация и VIES декларация за данък върху добавената стойност за данъчен период месец януари 2022 г. и следващите го данъчни периоди, се подава като се използва новият идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС;

  • Справка декларация по чл. 159, ал. 4 от ЗДДС, когато такава следва да бъде подадена от лицата по чл. 3, т. 9 и 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ за данъчни периоди преди и включително за месец декември 2021 г., се подава като се използва стария идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС;

  • Справката декларация по чл. 159, ал. 4 от ЗДДС, когато такава следва да бъде подадена от лицата по чл. 3, т. 9 и 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ за данъчен период месец януари 2022 г. и следващите го данъчни периоди се подава като се използва новия идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС;

  • СД по чл. 159а, ал. 2 от ЗДДС, когато такава следва да бъде подадена от лицата по чл. 3, т. 9 и 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ за данъчни периоди преди и включително за месец декември 2021 г., се подава като се използва стария идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС;

  • СД по чл. 159а, ал. 2 от ЗДДС, когато такава следва да бъде подадена от лицата по чл. 3, т. 9 и 11 от Закона за регистър БУЛСТАТ за данъчен период месец януари 2022 г. и следващите го данъчни периоди се подава като се използва новия идентификационен номер за целите на ДДС по чл. 94, ал. 2 от ЗДДС.

  6. Ползване на е-услуги с квалифициран електронен подпис (КЕП) – достъпът на лицата регистрирани по чл. 3, ал. 1, т. 9 и т.11 от ЗРБУЛСТАТ до е-услуги, предоставяни от НАП с КЕП, вкл. и като упълномощени лица се осъществява със съществуващия КЕП посочен в агенцията до изтичане на валидността на същия. След 4 януари 2022 г. заявленията за ползване на е-услуги, предоставяни от НАП с КЕП на задължено/упълномощено лице. се попълват и подават от лицата с новия 9-значен ЕИК по БУЛСТАТ.

  7. В случай че сте лице регистрирано по чл. 3, ал. 1, т. 9 и т.11 от Закона за регистър БУЛСТАТ и имате регистрирано фискално устройство в НАП, е необходимо да предприемете действия за дерегистрация на същото, смяна на фискалната памет и повторна регистрация на устройството в НАП, по реда на Наредба №Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Действията, описани по горе, е необходимо се осъществят от лицето, с което имате сключен писмен договор за сервизно обслужване и ремонт на фискалното устройство.

  Подробна информация за промяната можете да намерите на сайта на приходната агенция www.nap.bg. Телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700, на цената на градски разговор за абонатите на стационарни телефони и според тарифния план за абонатите на мобилна телефония."

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1318 Весело

  ... "Столичната здравна инспекция търси доброволци за контрол на противоепидемичните мерки" ...

  Ти да видиш дежа-вю!
  Само за червени ленти за връз ръкавите не знам защо нищо се не казва.
  Може със свастика, може и със соц-естетиката на простият надпис ..

  Имаше едни "Доброволни отряди", които помагаха на "органите на реда" едно време.

  А в зората на това "движение" на прогресивното мат'рял се кипри и Павлик Морозов, и ония, които биеха печати на момичетата с минижупи през 60-те ...

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1548 Весело

  До коментар [#11] от "xm...":

  От положителната гледна точка.. Поне предателите сами ще се издадат и после ще знаеш кой трябва да нали :)))

  За жалост всяко общество има хора, които нямат никва власт, чувстват се безпомощни и биха компенсирали за това като подтискат други хора като тях.. Най добрия пазач на затвора с роби е друг роб все пак :)) Дай му малко по хубава храна и привилегии над другите роби и най добре ще пази, щото освен всичко, знае как разсъждават робите ;)))

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Ако дава възможност за вземане на подкупи, доброволци ще се намерят.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Ако дава възможност за вземане на подкупи, доброволци ще се намерят.
  —цитат от коментар 13 на blondofil


  Тия, виждащи евентуална далаверка за дребни подкупчета - тях с мед да ги намажеш!
  Страшните са другите - "идеологическите", твърдо вЕрващите и убедените в правото си да налагат "правата вяра" ...

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":

  Това е стандартна ситуация от време оно ...

  Белята е, че тя неминуемо ескалира и до оборудването на надзирателите с тояги.
  Щото няма власт, дори властчица мъндзърка, която да не "еволюира" ...

 16. 16 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 492 Весело

  ... "Столичната здравна инспекция търси доброволци за контрол на противоепидемичните мерки" ...

  Носенето на огнестрелно оръжие и черен колан по поне едно бойно изкуство вероятно би било в голям плюс. Или едни 80 кила мускулна маса.

  Аполитичен тъпак... (っ╥╯﹏╰╥c)
 17. 17 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 1430 Весело

  Доброволци за противоепидемичните дейности??$$?!
  - За без пари!!!!!??????
  Ха ха ха! - при милиардите евро които се раздават около ковид индустрията, тези служители би трябвало да са по-добре заплатени и от нотариуси.
  Значи клиничната пътека в Дойчланд (за ковид) достига 30 000 евро, а тук - доброволци)))))

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Страшните са другите - "идеологическите", твърдо вЕрващите и убедените в правото си да налагат "правата вяра"
  —цитат от коментар 14 на xm...


  Сещам се за Нинова, Рашков, Янев и юмрука Радев.

  Червена линия, червен картон
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7544 Неутрално

  "Промяната става автоматично и не изисква от потребителите да подават документи или заявления. Справка за връзката "стар - нов код" ще може да се прави на официалната страница на регистър БУЛСТАТ, раздел "Справки".
  Всичко останало не изисква нито време, нито усилие.

 21. 21 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 217 Весело

  "...Фолиото на буфера в началото на ограничителната система е сменено с по-висок клас, за да има същата светлоотразителност като останалите знаци..."

  Човека с табелките - теглич, ауспуси и други тъпотии, да не се бави, а веднага да тръгва... новите табели го чакат ...

 22. 22 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  "Столичната здравна инспекция търси доброволци за контрол на противоепидемичните мерки"Превод - Търсим наивни или предатели, които още от училище са се подмазвали на учителката и като е забравяла да даде домашна работа, винаги са били онзи човек, които е споменавал, че е забравила да даде домашна..АКо имам такъв човек в своя кръг, които е доброволец тук автоматично го изключвам като потенциален бъдещ риск :)))
  —цитат от коментар 9 на Ramon Asvalda


  Аз пък не бих искала да имам "в своя кръг" хора с укоримо поведение.

 23. 23 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  "Комисар Атанас Илков е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция "Национална полиция", съобщава Министерството на вътрешните работи. Досега поста се заемаше от главен комисар Станимир Станев, а Илков беше негов заместник. Преди време той оглавяваше ОДМВР Пловдив."

  -------------

  Да, продължаваме промяната :)))

  "Той се прочу през 2014 г., когато като шеф на "Криминална полиция" ръководеше акцията в Лясковец, при която беше убит командосът Емил Шарков.

  Тогава Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. Така се върна в системата на МВР като зам. директор на полицията в Пловдив, която след това оглави."

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Има да ги търси тия доброволци... Малко хора обичат да ги бият.

 25. 25 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Аз бих станал доброволец, но само ако имам право да бия. Ще има ред, кръв и сополи.

 26. 26 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "Пътната агенция постави сигнализация на магистрала "Струма" край Боснек"

  Чудесно, сега да оправи маркировката и да постави светлоотражатели на мантинелите на магистрала "Хемус", особено в района между тунелите "Витиня" и "Топли Дол". По това време на годината там изобилства от мъгли сутрин и вечер. И ако може да стане преди нови трагични събития.

 27. 27 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 78 Весело

  До коментар [#5] от "( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)":

  Пазиш ги като очите си и с радост ги даваш на първият автоджамбазин или мангал от когото купуваш или на когото продаваш автомобила любим с все адрес и номер на документ личен...

 28. 28 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":ЕГН е малко тъп код в който пише рожденна дата, област в която си роден и дали си мъж или жена. Т.е. лични данни, които еврогейския съюз казва, че трябва да се пазят
  —цитат от коментар 5 на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)


  Абсолютно! Крайно време е да се промени генарално системата за ЕГН-тата

 29. 29 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 78 Весело

  До коментар [#11] от "xm...":

  Споко, липсва им компетентност на новите блюстители на реда.

 30. 30 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  Журналистът претендираше вреди в размер на 20 000, но съдът е присъдил 3500 лв. обезщетение.
  ________________________________________________________________________

  Този журналист е бил доста алчен, да иска 20 бона щети?

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Колкото и мантинели да се слагат и маркировка да се чертае, отбивката трябва да се затвори. Мястото и в кривата на завоя е изключително опасно. Не може на такъв скоростен път да има отбивки за чешми, като на някое второстепенно шосе.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK