Проверката на приходната агенция за бившата фирма на Румен Спецов потвърждава, че има дългове

Румен Спецов

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Румен СпецовНационалната агенция за приходите (НАП) е приключила ревизията на "Гранекс трейдър" ЕООД - бившата фирмата на настоящия шеф на приходната агенция Румен Спецов. Заключението на започналата преди половин година проверка потвърждава, че дружеството има дългове, а настоящият му собственик е призован да се яви за връчване на ревизионния акт. Това се вижда от публикувана във фейсбук страницата на разследващият сайт Bird "призовка" към настоящия собственик на дружеството Данаил Николов, когото НАП издирва, за да му връчи акт за неплатени задължения. Прокуратурата също проверява случая.


Още при назначаването му на поста в началото на миналата година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил въпросната фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Днес дружеството е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници - с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи.


BIRD е открил на сайта на НАП "призовката", изпратена в навечерието на Коледа от данъчните до собственика на "Гранекс трейдър"

BIRD е открил на сайта на НАП "призовката", изпратена в навечерието на Коледа от данъчните до собственика на "Гранекс трейдър"
"Още през декември е приключило ревизионното производство, възложено от шефа на НАП Румен Спецов за фирмата на Румен Спецов с 1 млн. лева дълг към НАП, която той е прехвърлил на данъчно муле", пише Bird. "Оказва се, че ревизионният доклад е изготвен на 14 декември, а със съобщение от 23 декември данъчните издирват настоящия собственик на "Гранекс трейдър" Данаил Николов, за да му връчат констатациите си. На практика с това цялата история се връща към изходната точка - Николов, наричан от журналистите "данъчно муле", "сламен човек" или просто "подставено лице", няма с какво да погаси борчовете, а лихвите по неплатените данъчни задължения продължават да се трупат. В подобни случаи след изтичане на давността НАП просто зачерква борчовете и хазната "пие студена вода", се обяснява в публикацията.


Справка от сайта на НАП показва, че ревизионното производство е открито през юни 2021 г. със срок на приключване 2 декември

Справка от сайта на НАП показва, че ревизионното производство е открито през юни 2021 г. със срок на приключване 2 декември


През октомври в интервю за Би Ти Ви Спецов каза, че преди години, когато се е опитвал да започне търговия със зърно, данъчните власти му признали прихода от продажбата на зърното, но не и разхода за покупката му и така бил съставен ревизионен доклад, в който му се приписват нереални данъчни задължения. Той обеща след изборите да даде повече разяснения за продажбата на фирмата си. След изборите обаче Спецов отново отказа да коментира пред "Нова телевизия" с довода, че "не е дошъл моментът".


До проверката на прокуратурата се стигна, след като малко след назначаването на Спецов бившите министри от ГЕРБ Кирил Ананиев и Томислав Дончев го обвиниха, че през 2016 г. е получил лично ревизионния акт на фирмата си, в който е било написано, че има задължения за ДДС от 1.2 млн. лв. Според тях той е имал един месец да подаде възражение, след което е поискал и полагащото му се по закон удължаване на този срок с 1 месец, който е използвал, за да продаде задлъжнялата фирма на малоимотен гражданин, съден няколко пъти.


Бившият министър на финансите от служебното правителство Асен Василев обяви, че ще се направи повторна проверка на случая, макар да е бил уверен от Спецов, че е продал бизнеса си, преди да е натрупал задължения към бюджета. На 30 септември миналата година "24 часа" и Би Ти Ви, позовавайки се на доклад от Националната следствена служба, съобщиха, че не е открито да има нарушения и задължения на фирмата "Гранекс трейдър". Проверката на прокуратурата продължава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK