Опашките за ваксинация са главно за бустер, млади хора почти няма

Пред ваксианционния център на Военна болница днес по обяд.

© Георги Кожухаров

Пред ваксианционния център на Военна болница днес по обяд.Пред големите центрове за ваксинация срещу COVID-19 в София се вият опашки. Най-голяма е пред Военна болница - поне 100 души, близо толкова е и пред "Пирогов", а в Александровска и в МВР-болница са по 50-ина. Чака се между половин и един час.


Навсякъде преобладават възрастни хора, като почти всички са за бустерна доза. Те са убедени в ползата, а и еднократната добавка от 75 лева към пенсията също ги мотивира. На опашката младите хора са малко - на десетина души един-двама. Повечето също са за бустер и решилите се на първа доза са рядкост.


Младите сега си слагат първа доза заради родителите
"Аз не искам и не вярвам, че има смисъл, но синът ми ме кара", оправдава се жена на средна възраст. Тя и синът й е до нея са дошли за първа доза. Той се мотивирал заради ограниченията за влизане в някои обществени места. "За да влизам в търговските центрове, във фитнеса, иначе трябва да плащам за тестове", конкретизира се синът.


Пред "Пирогов" се чака около 40 минути днес.

© Георги Кожухаров

Пред "Пирогов" се чака около 40 минути днес.


В МВР-болница младеж си слага първа доза, защото работел в Австрия и ще му трябва. Ще изчака в България да си сложи и втората доза и тогава ще замине. Друг младеж за първа доза твърди, че е дошъл заради баща си - придружавал го и решил и той да си сложи.


Трети млад мъж също сочи родителите си като причина да си сложи първа доза. "Нашите отдавна ме карат и сега се реших. Мислех, че няма смисъл, ама нашите са в Англия и там вече всички са с бустер и се заразяват, ама го карат като хрема", признава той.


Някои втори ден се редят за бустер


Някои възрастни хора негодуват от дългото чакане. Вчера са идвали пред "Пирогов" и опашката е била още по-голяма и се отказали, а днес пак са тук. "Не може ли за възрастни хора като мен над 70 години да има отделна опашка, за да не чакаме толкова", предлага блед мъж.


Друг възрастен притеснено пита дали се е изяснил срокът на годност на ваксините. "Чух нещо, какво се оказа накрая, така и не разбрах". Човекът се чудеше дали да сзастане на опашката пред Военна болница и накрая по някаква своя си причина се нареди последен.


Бустурната доза - може и след три месеца, а не след шест


Бустерна доза вече може да се слага и след три месеца от втората игла. Досега срокът бе шест месеца. Решението на здравните власти бе обявено от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и влезе в сила от 31 декември.


Кога се получава еднократна добавка от 75 лв. към пенсията


Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза. Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина. Същия финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 януари до 30 юни 2022 г.


Пенсионерите не трябва да подават каквито и да били документи, за да получат добавката, като нужната информация ще се подава на НОИ по служебен път.


В "Пирогов" ваксинационният център работи от 8.30 до 22.00 ч. Там е обособен и кабинет за ваксиниране на деца на възраст от 5 до 11 години. Записването за него става предварително на тел. 02/91-54-574. Във Военна болница центърът е с работно време от 8.30 до 16.00 ч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK