Здравното министерство "активно наблюдава" COVID ситуацията и не предвижда нови мерки

Хора, наредили се на опашка за ваксиниране срещу тежко боледуване от COVID-19

© Георги Кожухаров

Хора, наредили се на опашка за ваксиниране срещу тежко боледуване от COVID-19Министерството на здравеопазването засега не предвижда нови ограничения срещу разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон, чието разпространението бе потвърдено официално преди дни. За сметка на това ведомството е обособило нов съвет за мерките, наречен пандемичен комитет за координация и контрол на въведените противоепидемични мерки.


Това се разбира от съобщение на институцията до медиите след проведено закрито за медиите заседание на здравните власти. Начело на новия комитет е зам.-министър Георги Йорданов (бивш депутат от БСП - бел. авт.), а в съвета участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, представители на Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Спешна помощ.


"Активно наблюдение", без нови мерки


"След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон", се твърди в съобщението на здравното министерство, като се отбелязва, че засега не се предвиждат нови ограничения.
В София-град, като областта отново е в най-тревожната тъмночервена зона (със заболеваемост над 500 души на 100 хил. население за период от две седмици - бел. авт.), също засега не се предвижда да бъдат въвеждани допълнителни ограничения. В съобщение на здравното министерство обаче се твърди, че ще бъде засилен контролът по спазването на настоящите правила."Това важи за градския транспорт, големите търговски обекти и т.н", посочва се общо в информацията след среща между здравното ведомство и общината. Според настоящите правила в градския транспорт трябва да се носят маски, които покриват носа и устата, а в големите търговски обекти (за нехранителни стоки) би следвало да има достъп само за хора със сертификат за COVID-19 (за ваксиниране, преболедуване и изследване), като отново трябва да се носят маски.


На срещата за София е станало известно, че в столицата идната събота и неделя ще работят допълнителни ваксинационни пунктове заради интереса към ваксините срещу COVID-19 през последните дни.


Заявка за промяна в правилата за влизане в България


Единствената мярка, която ведомството се очаква да предприеме, е да промени правилата за влизане в България, въведени от бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Засега пристигащите в страната от държави в т.нар. червена зона (със заболеваемост на 500 души на 100 хил. население, малко изследвания или доказано разпространение на мутация - бел. авт.), които имат сертификат за COVID-19 за ваксиниране или преболедуване, не е нужно да представят и отрицателен резултат от тест, за да не подлежат на карантина.


За новата заповед се посочва, че пристигащите от държави в червената зона ще трябва и да се изследват с PCR или антигенен тест, независимо дали са ваксинирани или преболедували.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK