Заразяване с Омикрон: разлики и прилики в симптомите и протичането на заболяването

Заразяване с Омикрон: разлики и прилики в симптомите и протичането на заболяването

© Георги КожухаровЗаразе́н ли съм с Омикрон? Как да разбера?


С официалното потвърждаване за разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон в България и ръста на новите установени случаи в страната все повече хора си задават тези два въпроса. Като цяло отговорът на здравните експерти е, че за болните от COVID-19 няма особено значение дали са инфектирани с мутацията, която се очаква в следващите седмици да стане доминираща в страната, тъй като заболяването не протича с особени разлики в сравнение с досега познатите варианти Делта и Алфа, а и ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко протичане на заболяването.


Дали човек е заразен с Омикрон е от основен интерес по-скоро за научната общност, която събира информация за степента и скоростта на разпространение на мутацията, както и за здравните власти. Тяхна задача би следвало да е предприемат своевременни мерки за ограничаване на инфекцията, за да бъде предпазено населението от боледуване и фатален изход, свързан с коронавируса.

И все пак, учени отбелязват, че има известни разлики в симптомите, които се проявяват при заразяване с Омикрон, има и сведения, че при новия вариант заболяването може да протече по-леко, с уговорката, че в много страни по-голямата част от населението е ваксинирано, какъвто не е случаят в България. "Дневник" обобщава известното досега.


Установяването на Омикрон и симптомите


Както и досега коронавирусната инфекция се установява с тест: по PCR метода или антигенен. Дали и с кой вариант на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) е заразен даден човек се прави след провеждане на сложно изследване, наречено целогеномно секвениране и представлява "разчитане" на всички генетични инструкции в дадена проба.


То се прави от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) на малка част от положителните проби, които се изпращат от лабораториите в страната по преценка на медиците. Целогеномно секвениране може да бъде направено само на проби от PCR тестове. (Как се откриват мутациите и защо е важно четете тук)


В интервю за "Нова телевизия" директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова посочи, че Омикрон засяга по-често горните дихателни пътища, което се изразява в запушен нос и хрема. "По-рядко атакува долните дихателни пътища и белия дроб спрямо Делта варианта", обобщи Христова. По думите ѝ обаче, ако човек забележи продължително покачване на температурата и влошаваща се кашлица, това може да са показатели на влошаващо се състояние. Христова каза и, че при заразяване с Омикрон вкус и обоняние се губят много по-рядко.


Трябва да имаме предвид и ниското ваксинационно покритие у нас, така че може да се окаже, че не протича чак толкова леко.


проф. Ива Христова,

директор на Националния център по заразни и паразитни болести


"При заразяване с Омикрон обикновено имаме хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост. Температурата може в началото да е до 38 градуса и да премине до три дни", каза още Христова.


В доклад на института за заразни болести "Робърт Кох" в Германия се посочва, че сред над 6.7 хил. случая на заразяване с Омикрон най-често са докладвани следните симптоми:

  • кашлица (57%)
  • хрема (54%)
  • болки в гърлото (39%)
В САЩ центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) не посочват отделно симптоми, специфични за Омикрон, а в края на публикацията за новия вариант има връзка към вече известните симптоми: температура или треска, кашлица, затруднения в дишането, умора, болки в тялото и мускулите, главоболие, загуба на вкус и обоняние, силна хрема, повръщане, диария.


Протича ли по-леко


Потвърдените в България 12 случая на Омикрон са твърде малко, за да може на тяхна база да се правят изводи, но все пак засега наблюденията са, че: всички заразени са на домашно лечение, като половината случаи са на хора между 10 и 20 годишна възраст. (За ваксинирането на деца срещу COVID-19 четете тук)


Проучване на британската агенция за обществено здраве показва, че заразените с Омикрон е между 50% и 70% по-малко вероятно да се наложи да бъдат настанени в болница. Подобни сведения има и от проучване в Южна Африка, което сравнява диагностицирани с Омикрон със заразени с други варианти. "Ройтерс" съобщава, че според изследването инфектираните с новия вариант е с 80% по-малко вероятно да трябва да бъдат настанени в болница. "Виждаме все повече проучвания, които отбелязват, че Омикрон засяга горната част на човешкото тяло. За разлика от другите варианти, които засягат белите дробове и причиняват пневмония", казва пред журналисти в Женева Абди Махмуд от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от "Ройтерс". Отбелязал е, че това са добри новини, но са необходими още проучвания, които да потвърдят първоначалните наблюдения, както и че в изводите следва да се има предвид фактори като: ваксиниран дял от населението, средна възраст и общо здравословно състояние.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK