"Демократична България" ще оглави четири областни управи

Местни лидери на ДСБ ще оглавят областните управи във Велико Търново, Пловдив, Хасково и Видин.

© Юлия Лазарова

Местни лидери на ДСБ ще оглавят областните управи във Велико Търново, Пловдив, Хасково и Видин.Партньорите в управляващата коалиция започнаха преговори за разпределението на областните управители. Част от квотите вече са уговорени, предстоят финални уточнения, а по всяка вероятност назначенията ще бъдат одобрени от Министерския съвет следващата седмица.


До този момент са известни предложенията само на "Демократична България". Депутати от коалицията заявиха пред "Дневник", че обединението ще получи 4 областни града, а не 5, както сочеше първоначалната неофициална информация. При "Демократична България" ще отидат Велико Търново, Пловдив, Хасково и Видин. Всички областни управители ще бъдат излъчени от квотата на ДСБ като компенсация за това, че партията не получи министерски постове (при "Да, България" отидоха министерствата на правосъдието и електронното управление, а при "Зелено движение" - на екологията). За тази договорка се разбра още по време на коалиционните преговори в началото на декември, когато в някои медии изтече информация, че ДСБ се е договорила да получи "пакет от заместник-министри, областни и заместник областни управители и набор от други ръководни държавни постове".


Засега е известно, че във Велико Търново областната управа ще се оглави от адвокатката Людмила Илиева, която е в националното ръководство на ДСБ. Тя бе втора в листата на "Демократична България" след водача Христо Иванов. В Пловдив постът ще заеме местният лидер на ДСБ Йордан Иванов. Той е юрист и е един от най-големите критици на настоящия кмет от ГЕРБ Здравко Димитров. Катя Панева пък ще застане начело на областната управа в Хасково. Тя също е кадър на ДСБ, бе водач на листата в града и бе депутат от 45-ото Народно събрание. Във Видин пък най-вероятният кандидат за поста е общинският съветник от ДСБ и водач на листата Любен Иванов.

Все още няма потвърдена информация как ще бъдат разпределени останалите 24 области, въпреки че в коалиционното споразумение е записано, че в назначаването на областните управители и техните заместници следва да се запази съотношението на партиите според изборните им резултати.


От "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" коментираха пред "Дневник", че преговорите за разпределението на областните управители и техните заместници все още не са завършили. Нито една от двете формации не посочи кои са обсъжданите за нея области.


Депутати от БСП потвърдиха, че е имало среща между коалиционните партньори за назначаване на областни управители, но вероятно ще има още разговори. По непотвърдена информация социалистите ще вземат шест области, сред които Смолян и Габрово.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK