Кабинетът отзова консула във Валенсия Пламен Георгиев, той отвърна с обвинения в реваншизъм (обновена)

Кабинетът отзова консула във Валенсия Пламен Георгиев, той отвърна с обвинения в реваншизъм (обновена)

© Георги КожухаровС решение от днес правителството освободи бившия началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев от поста генерален консул на България във Валенсия, който той зае преди близо две години и половина по решение на кабинета "Боризов 3" и след като напусна мястото си в комисията заради разминаване на данните за имуществото му.


Анонс за отзоваването му направи премиерът Кирил Петков преди началото на заседанието на Министерския съвет, подчертавайки пред медиите, че това ще бъде знак за бъдещата кадрова политика на правителството.

Политическите назначения и хората, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, особено в МВнР, това нещо вече ще се приключи


Кирил Петков,

министър-председател


Решението за отстраняването на Пламен Георгиев беше извънредна точка в програмата на правителството днес.
По-късно през деня в решението за освобождаване на Георгиев от поста беше записано, че то "е свързано с оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20 процента от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент".


Георгиев беше назначен от правителството на Борисов за генерален консул на България във Валенсия през август 2019 година, въпреки че имаше противоречиви данни за знанията му по испански език - ниво на владеене А2, което е базово, или малко по-високото B1. Това предизвика протести на българската общност в района. Тогавашният министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че знаенето на езика на приемащата страна не е задължително за консулите, Георгиев поел ангажимент да напредне с езика бързо, а иначе имал нужните качества за длъжността. Георгиев беше принуден да подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ през лятото на 2019 година заради скандал с негов имот в столичния квартал "Гео Милев".


Оказа се, че той е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа. Случаят беше беше част от скандала "Апартаментгейт", свързан с придобиване на апартаменти на по-ниски цени от пазарните на хора от ръководството на ГЕРБ, сред които Цветан Цветанов, Цецка Цачева и др.В началото на годината стана ясно, че близо половината консули и генерални консули, ръководещи български задгранични служби, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Става въпрос за 8 от 19 души, сред които и Пламен Георгиев.


Назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) да бъде назначен човек, който не е от състава на дипломатическата служба, ако това е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".


Говорителят на правителството Лена Бориславова коментира след заседанието днес, че политическата квота при дипломатическите назначения е била превишена от предишни правителства. В отговор на въпрос тя добави, че сегашният кабинет не е обсъждал дали да извърши цялостна оценка на работата на консулите или да прави промени. "Позиция на правителството е, че политически назначения не трябва да се извършват, когато въпросните лица нямат качества и местната диаспора има възражения", добави Бориславова.


Пред БНТ Пламен Георгиев първоначално отказа коментар на решението, докато не види мотивите. Той само отговори на репликата на премиера за политическите назначения така:

Две трети от генералните консули са политически назначения


Пламен Георгиев

По-късно през деня пред държавната телевизия Георгиев повтори тезата, която развиваше по време на скандала около назначаването му за консул и разкритията за терасата му - че е атакуван от хора, засегнати от работата му като шеф на антикорупционната комисия, но без да назовава имена. "Причината - считам, че за всички е ясно, се корени в един реваншизъм във връзка с моята предишна работа, при която засегнах страшно много интереси".


Георгиев подчерта, че имал две поредни оценки за работата си от Външно министерство, които гласели, че "изпълнението надвишава изискванията". "Това означава, че аз съм свършил много повече от това, което се иска от заеманата длъжност, т.е. аз съм се справил повече от добре с работата, на която съм бил назначен". По сумите му той е юрист, а работата, която се върши в едно консулство, е 90% юридическа.


Как се разви кариерата на Пламен Георгиев вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK