Депутатите са единодушни, че еврочленството на Северна Македония не е разменна монета

Хора протестират пред президентството по време на срещата на премиера на Северна Македония Зоран Заев с Румен Радев.

© Велко Ангелов

Хора протестират пред президентството по време на срещата на премиера на Северна Македония Зоран Заев с Румен Радев.Въпросът за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз не бива да се превръща в търговия. Около тази позиция се обединиха депутати и от партиите на управляващото мнозинство, и от опозицията.


Повод за реакциите в кулоарите на Народното събрание в първия за годината работен ден на народните представители стана публикация на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов във "Фейсбук" по празниците, в която предложи отпадане на визите за българи за влизане в САЩ, както и незабавно приемане на България в Шенгенското пространство в замяна на съгласието на София Северна Македония да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. В нея той уточнява, че изказаното мнение е лично, като "гражданин на България".


Въпреки тази ремарка публикацията повдигна въпроса дали тази позиция се споделя и от съпартийците му, доколкото и външният министър - Теодора Генчовска, е от квотата именно на "Има такъв народ".
В кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, както и депутатът Станислав Балабанов потвърдиха, че тезата, лансирана от лидера, се подкрепя от цялата партия като тя била "надграждане" на записаното в коалиционното споразумение, а не отказ от него.


"Ние няма да отстъпим от това [Северна] Македония да спазва безапелационно договора за сътрудничество и приятелство с България, за да може въобще да водим разговори за присъединяване на [Северна] Македония към Европейския съюз. Това условие е залегнало и в коалиционното споразумение, под което стои подписът на г-н Трифонов", коментира Балабанов, но и то допълни, че темата за визите за САЩ и за членството в Шенген представлява надграждане на този въпрос. Тошко Йорданов допълни, че това надграждане не се отнася толкова до Северна Македония, а по-скоро цели да насочи вниманието на партньорите от НАТО и Европейския съюз към проблеми, които все още чакат своето решение.


"Те имат ясно изразена позиция, че искат процесът да се задвижи, но ние също имаме ясна позиция, че е хубаво и те да се задвижат", заяви Йорданов, допълвайки, че различия в коалицията по темата Северна Македония няма.


Останалите партньори в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП - коментираха лаконично темата, но всички се обединиха около общата теза, че членството на Северна Македония не може да се превръща в разменна монета за постигане на други цели.


Зам.-председателят на Народното събрание от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов коментира, че според него търгуването на отношенията със Северна Македония не е правилният подход. "Мисля, че трябва да останем в рамките на договореното в коалиционното споразумение, а именно да разширим диалога с Република Северна Македония, (...) да засилим нашето икономическо сътрудничество, да се изгради най-накрая тази жп линия между Скопие и София и евентуално да се помисли за откриване на самолетна линия. Това трябва да са нашите основни приоритети", коментира пред журналисти Иванов.


Съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев допълни, че такъв тип "търговия" е нормален в международните отношения, но изрази несъгласие с това, че се случва чрез публикация във "Фейсбук". Александър Симов от "БСП за България" пък подчерта, че България има декларирана национална позиция по темата. "Призовавам всички по тази тема да спрем с импровизациите и закачките", каза той.


От опозицията също изразиха несъгласие с предложението на Слави Трифонов. "Не може да се търгува членството на [Северна] Македония за визи или каквито и да било други облекчения", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. От ГЕРБ също припомниха, че българският парламент вече се е произнесъл каква да е позицията на страната, но разкритикуваха управляващите, че научават за идеите им не по официален път, а от чужди медии.


"Явно има не само хаос, но и липса на идеи как да се реши въпросът с преговорите между Република Северна Македония и България и това води до задънена улица българското правителство. Но трябва да бъдем категорични и ясни, че позицията ни винаги е била, че българската история, култура и национален интерес не са обект на търговия", коментира депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.


ДПС не бяха открити за коментар.


В действителност условията, които поставя Трифонов, нямат връзка със спора между София и Скопие. Досега българската позиция е, че политиката на Северна Македония към България и отношението ѝ към общата история и правата на българите са въпрос на европейски ценности, чието съхранение София гарантира с ветото си, докато не бъдат изпълнени набор от условия. САЩ формално не са страна по това дали и как да започнат преговорите за еврочленство на Северна Македония. Европейската комисия пък само помага в диалога между Вашингтон и страните членки с визи, но окончателното решение е единствено на американците и е по отношение на конкретна държава. Решението за Шенген се взима от страните по споразумението, не от ЕС или институциите в Брюксел.


Днес от Министерския съвет дойде потвърждение, че се подготвя среща на премиера Кирил Петков и кандидата за същия пост в Скопие Димитър Ковачевски след встъпването му в длъжност. Правителството работи по пет теми от взаимен интерес освен историята, а българските министри предстои да подготвят въпроси, които Петков да постави пред новото управление в Скопие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK