Скъпата тоалетна, монтирана през 2019 г. в градината "Кристал", най-сетне ще заработи

Обществената тоалетна в градината "Кристал" от 2019 г. е затворена с метална ограда

© Лили Тоушек

Обществената тоалетна в градината "Кристал" от 2019 г. е затворена с метална оградаОбществената тоалетна в градината "Кристал", за която Столична община плати 170 хил.лева без ДДС, може скоро да бъде отворена. Тя бе монтирана през юни 2019 г., но едва сега е получен Акт 16 за извършения ремонт на градината и други части от Зона 4 в центъра на града. Това съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.


"След като ремонтът на Зона 4 вече има акт 16, става възможно новите модерни тоалетни в градината "Кристал" да бъдат отворени за ползване. Оператор ще бъде дирекция "Зелени системи" на Столичната община и очаквам в близките дни всичко да е окончателно ясно", написа той в социалната мрежа.Още не е ясно дали ще е към нас и предстои обсъждане кой да ги поддържа, заяви директорът на "Зелени системи" ландш.арх.Димитър Данчев за "Дневник". Преди година кметът Йорданка Фандъкова сочеше район "Средец" като бъдещ стопанин на тоалетната, но сега от Направление "Строителство" са предпочели "Зелени системи". Мотивът е, че тази общинска дирекция се грижи и за другите две скъпи тоалетни до НДК, които са от същия модел и на същата цена. Те са италианско производство, самопочистващи се, а технологията им е "Тmatic-smart". Входът в тях е с монети на стойност 1 лев и след пускането им в апарата вратата се отваря автоматично. Вътре, освен тоалетна чиния, има мивка с вода и течен сапун.


Скъпото ново съоръжение в градината "Кристал" (от ул. "Шести септември") повече от две години не работи, защото е заложник на променения проект за ремонт на Зона 4 за 21 млн.лева. Той включва площад "Александър Невски", градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски". През 2019 г. главният архитект на София Здравко Здравков разпореди ремонтът на Зона 4 да се извърши на етапи. В първия етап, който бе завършен през 2019 г., влезе и градината "Кристал" с въпросната тоалетна. Тя не можеше да бъде пусната в експлоатация, защото нямаше издаден Акт 16 за всички завършени обекти от Етап 1 на ремонта на Зона 4. Едва сега държавна комисия от ДНСК е издала акта и тя може да бъде ползвана в скоро време.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK