Започва одит на всички главни пътища и магистралите

Започва одит на всички главни пътища и магистралите

© Цветелина Белутова, КапиталЩе се направи пълен одит на всички първокласни пътища и магистралите, това е един от приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи днес министър Гроздан Караджов. Той повтори вече съобщеното намерение да се изработи четиригодишна програма, в рамките на която да се направят основни и превантивни ремонти на пътища първи, втори и трети клас, които се нуждаят от такива.


Караджов каза още, че вече се работи и по попълване на всички нужни документи, за да станат вече започнатите строежи на магистрали законни. "Всички започнати обекти страдат от липса на окончателни проекти, Оценка за въздействие на околната среда и направени отчуждавания. Започваме да попълваме тези досиета с Агенция "Пътна инфраструктура", за да ги узаконим", уточни Караджов.


Вчера министърът обяви, че за да продължи строителството на "Хемус", е необходимо приемането на специален закон, с който да се узакони незаконното строителство на отделни участъци от магистралата. "Ако парламентът прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим", каза Гроздан Караджов пред депутатите от комисията по регионално развитие.Той подчерта че новото управление на МРРБ планира работа по три тунела. Работата по този под прохода Петрохан е в много начална фаза, като тепърва трябва да се направи проект и отчуждавания. "Това ще отнеме поне 1-2 години и чак след това, със стриктно спазване на Закона за обществените поръчки, ще се премине към възлагане и ще може да се даде краен срок за пускане", уточни министърът.
Тунелът под Шипка е друг приоритет, като за него има проект и обявени отчуждителни процедури. "За мен беше изненада, че е проектиран като двулентов, тоест по една в посока. Тази дестинация север - юг трябва да е двулентова в едната посока", допълни Караджов.


Третият тунел, за който ще се търси реализация, е под Стара планина, по протежението на автомагистрала "Черно море".


Осигуряване на питейна вода е приоритет във ВиК сектора


Във ВиК сектора основен приоритет ще бъде осигуряването на питейна вода. По този повод Караджов каза, че проектите за пречистване на водоемите в България се броят на пръсти. През март ще бъде обявен за обществено обсъждане нов закон за ВиК услугите.


Акцент в работата на министерство ще бъде и проверка на всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконното строителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK