Президентът за войските на НАТО: Никой още не е поискал нищо от България

Ритуалът по освещаване на бойните знамена на Богоявление събра президент, премиер и военен министър.

© Цветелина Белутова, Капитал

Ритуалът по освещаване на бойните знамена на Богоявление събра президент, премиер и военен министър.Никой не е искал нищо от България и всяка спекулация е излишна. Нямаме развитие и ескалация на тази криза (в Украйна - бел.ред.) има си начин как да се изработи национално решение. С тези думи президентът Румен Радев коментира появилите се информации за намерения на НАТО да поиска увеличаване на военното си присъствие в страната заради струпването на руски войски по границата с Украйна. За Радев кризата в региона може да се реши само с преговори и диалог, а не със заплахи и допълнително струпване на оръжия.


От своя страна военният министър Стефан Янев, който вече коментира в лично качество, че нищо не налага подобен ход в момента и беше критикуван от премиера Кирил Петков, обяви, че няма разминаване между неговата позиция и тази на министър-председателя. "Каквото казвам аз, го каза и премиерът, но с различни думи, разбира се", допълни той.


Според Янев в случая за пореден път се появява фундаменталният проблем, че когато се говори за общуване с НАТО или ЕС, се налага мнението, че това е "пасивно-активна форма". "Участваме равноправно във вземането на всички решения. Внушението, че някой ни казва какво да правим и ние изпълняваме, не е вярно", посочи още военният министър.
Той поясни, че няма нужда да се притесняват хората, че нещо се случва извън контрола на правителството на България и важни решения се взимат от друг извън страната. "Няколко пъти обясних - участваме във вземането на всички важни решения в НАТО и когато се реши нещо (за войските на НАТО - бел.авт.), ще съобщим на българските граждани, като ще представим и нашите аргументи. Решение на българското правителство няма и моето изказване е лично мнение като министър на отбраната", каза още Стефан Янев.


Радев: от поведението на Северна Македония зависи нашата подкрепа


Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът със Северна Македония по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми, коментира Радев друга актуално външнополитическа тема. По думите на президента конституционните гаранции за правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и на унищожаване на българското хилядолетно културно и историческо наследство ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може вратата за преговори за членство да бъде отворена за Северна Македония.


"България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък на всяка страна кандидат", коментира държавният глава. Румен Радев посочи, че България продължава да бъде открита за диалог и изрази увереност, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция специално на Северна Македония.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK