В очакване на вълна заради Омикрон властта смекчава COVID ограничения

Заседание на новия вариант на щаб за коронавируса, наречен Национален пандемичен комитет. В центъра на снимката е министърът на здравеопазването Асена Сербезова, вдясно от нея е заместникът ѝ Георги Йорданов

© Юлия Лазарова

Заседание на новия вариант на щаб за коронавируса, наречен Национален пандемичен комитет. В центъра на снимката е министърът на здравеопазването Асена Сербезова, вдясно от нея е заместникът ѝ Георги ЙордановС очаквания за значителен ръст на новите случаи на COVID-19 в страната правителството дава заявка да смекчи ограниченията за коронавируса, като намалява задължителната изолация на доказано заразени и техните контактни.


По подобие на вече несъществуващия щаб за коронавируса, в който членуваха представители на системата на здравеопазването, но и на други институции, кабинетът е обособил ново звено, наречено Национален пандемичен комитет. (Списък с участниците - в края на статията.)


Това се разбра от брифинг на зам.-министъра на здравеопазването Георги Йорданов след среща във ведомството на пандемичния комитет, създаден със заповед на премиера Кирил Петков (щабът също бе създаден със заповед на министър-председателя. Тогава той бе Бойко Борисов - бел. авт.). Йорданов посочи още, че правителството ще се стреми "до края на месеца да бъдат ваксинирани нови 500 хил. души", като организира мобилни групи за ваксиниране и открие допълнителни пунктове.
Както зам.-министърът посочи, това са стъпки за осигуряване на по-добри условия за хората, които искат да се ваксинират. Не стана обаче известно какви ще са действията на кабинета към мнозинството нежелаещи да се защитят от тежко протичане на COVID-19, извън заявената нова (поредна) информационна кампания. Изрично бе посочено само, че няма да се въвежда задължително ваксиниране за отделни групи от обществото (например медици, социални работници, военни).


По-кратка изолация


С надеждата, че наблюденията в страни с високо ваксинационно покритие за по-леко протичане на заразяване с Омикрон ще се повторят в България, властите решили "някои от противоепидемичните мерки да ги смекчим".


Зам.-министър Георги Йорданов посочи, че още в началото на следващата седмица ще бъде намалена задължителната изолация на заразени с COVID-19 от 14 на 10 дни, независимо от това дали и какви симптоми на заболяването имат. Карантината на контактните на инфектираните пък ще бъде намалена от 10 на 7 дни.


Цел: Нови 500 хил. дози, но как не е известно


Зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов отчете отдавна известното, че нисък дял от населението на България е ваксинирано срещу COVID-19, като според изчисление на властите 35.7% от хората в страната са с поставени дози.


Калкулацията била направена след обновените данни за населението на България, като от сметките били извадени децата под 5-годишна възраст, за които няма одобрени ваксини. Данните на Европейския център по профилактика и контрол на заболяванията засега сочат по-нисък процент - 28.5% от българите имат поне една доза.


Йорданов обяви, че в първите дни на годината са поставени 32 хил. дози, но анализът показал, че половината са бустерни на хора над 65-годишна възраст. "Хората се ваксинират, привлечени от мярката за 75 лева, която гласува Министерският съвет", обобщи зам.-министърът. В отговор на въпрос на "Дневник" Йорданов посочи, че не се предвиждат финансови стимули за ваксиниране при хората под 65-годишна възраст.


Нова власт, нов вариант на щаб


Министерството на здравеопазването съобщава, че в новия Национален пандемичен комитет участват 23 души - представители на всички министерства, като негов председател е министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Отделно в рамките на здравното ведомство има друг пандемичен комитет, в който участват само здравни експерти и политици.


От брифинга обаче не се разбра (възможността за задаване на въпроси бе ограничена - бел. авт.) каква е ролята на големия пандемичен комитет: той ли взима решения за COVID правилата в България, кога заседава, публични ли ще бъдат заседанията му, как медиите ще научават за решенията му.


От отговорите на Георги Йорданов се разбра единствено, че новото правителство ще продължи концепцията на предишните управляващи: да разчита, че местните власти ще взимат самостоятелно решения за ограниченията по области. И двамата бивши министри на здравеопазването - Стойчо Кацаров (в служебното правителство) и Костадин Ангелов (в правителството на ГЕРБ) - отлагаха въвеждането на национални мерки максимално дълго с обяснението, че властите по места имат възможност да взимат непопулярни решения.


"Критериите за затягане на мерките ще бъдат различни за различните региони. Ще оценяваме за всеки регион", твърди Георги Йорданов.


Състав на националния пандемичен комитет:


Председател: проф. Асена Сербезова, дф - министър на здравеопазването


Зам.-председател: доц. д-р Георги Йорданов - зам.-министър на здравеопазването


Членове:

 • Виолета Лорер - началник кабинет на заместник министър-председателя по
 • еврофондовете и министър на финансите
 • Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма
 • Велислава Петрова - заместник-министър на външните работи
 • Иван Кръстев - заместник-министър на труда и социалната политика
 • Мария Гайдарова - заместник-министър на образованието и наукат
 • Благовеста Борчева - държавен експерт в МОН
 • Весела Кондакова - заместник-министър на културата
 • Емил Райнов - съветник на министъра на отбраната
 • Даниела Везиева - съветник на министъра на икономиката и индустрията (МИИ)
 • Елена Болтаджиева - съветник на министъра на иновациите и растежа
 • Десислава Гайдарова - главен секретар на Министерството на правосъдието
 • Проф. д-р Георги Георгиев, д.в.м.н. - директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига
 • Д-р Димитър Димитров - държавен експерт в Министерството на земеделието
 • Димитринка Яръмлъкова - държавен експерт в Министерството на младежта и спорта
 • Боряна Разсолкова - главен експерт в Министерството на младежта и спорта
 • Доц. д-р Пламен Йовчевски, д.м. - началник на Диагностично-консултативен блок в Медицинския институт на МВР
 • Д-р Росица Треновска - началник на сектор "Държавен здравен контрол" в Медицинския институт на МВР
 • Комисар Венелин Младенов - началник отдел "Охранителна полиция", Главна дирекция "Национална полиция"
 • Главен инспектор Георги Марински - ВПД началник сектор "Бюджетни организации и европейски фондове
 • Камелия Паунова - началник на отдел в Министерството на енергетиката (МЕ)
 • Стефан Анастасов - началник на отдел в Министерството на енергетиката (МЕ)
 • Антоанета Зайчева - главен експерт в Министерството на енергетиката (МЕ)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK