Кирил Петков: COVID сертификатът може да отпадне при достатъчен процент ваксинирани

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново заплаши с протести, ако не бъде отменен зеления сертификат

© Юлия Лазарова

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново заплаши с протести, ако не бъде отменен зеления сертификатПравителството ще се стреми нивото на ваксинацията в страната да достигне поне до 50 процента без обаче това да става чрез задължително ваксиниране. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков след първия за годината блицконтрол. По думите му, ако броят на ваксинираните достигне над 70 процента, това дори би дало възможност за отмяна на зеления сертификат.


"Всички вярваме, че трябва да живеем с отворена възможност бизнесите да си вършат работата, училищата да обучават, но това не трябва да бъде с цената на човешки животи. Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%", поясни той.


"Крайната цел не е просто да ваксинираме хората. Крайната цел е да махнем пика от следващата вълна, с надеждата да не затваряме нито бизнеси, нито училища, нито да има хора, които да чакат пред входовете на болниците. Това е личен интерес и обществен интерес. Трябва да го направим заедно, ако искаме да преминем през тази вълна без затваряне", коментира Петков и допълни, че засега не се предвиждат други финансови стимули, които да ускорят темпа на имунизация.
Премиерът посочи, че според изчисление на валстите ваксинираните всъщност са 35 процента. Калкулацията била направена след обновените данни за населението на България, като от сметките били извадени децата под 5-годишна възраст, за които няма одобрени ваксини. Данните на Европейския център по профилактика и контрол на заболяванията засега сочат по-нисък процент - 28.5% от българите имат поне една доза.


Преди това в пленарна зала Петков отново подчерта, че правителството няма да налага задължителна ваксинация в отговор на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов", който попита кога ще бъде отменен зеления сертификат. Премиерът заяви, че ваксинацията в момента е основополагащият начин да се преодолее кризата.


Ако не искаме да имаме повече жертви, нека всички се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Другото е безразсъдно, популистко, неправилно.


Кирил Петков,

Министър-председател


Костадинов също се съгласи, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна, но обяви, че според него в момента имало принудителна ваксинация.


"Хубаво е, че вие сте решили да правите кампания за информираност, допълнителни стимули. Ваксинацията трябва да бъде доброволна. Да няма разделение за това кой е ваксиниран. Зеленият сертификат не дава възможност за избор", каза Костадинов и отново припомни за готвения за другата седмица протест срещу мерките за борба с коронавируса.


"Трябва да спрем да сочим с пръст на кого е отговорността, тя е на всички нас. Заедно да работим, да не правим провокации. Бил съм на всички протести, аз приветствам протестите, не ни е страх от протести.
Безотговорно е в средата на следваща COVID вълна хората да се съберат и да се заразяват. Ние трябва или заедно да работим, или да правим популистки изказвания и непраивлна политика. Призовавам ви да бъдете отговорни", отговори му Петков.


Сертификатът за COVID-19 бе въведен от служебното правителство на Стефан Янев в края на октомври месец миналата година. Той се издава срещу ваксиниране, преболедуване, антитела и тестване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK