След законопроекта за премахване на "златните паспорти" ДПС поиска и проверка как са получавани

В края на 2021г. парламентарната група на ДПС внесе законопроект за изцяло премахване на т.нар. златни паспорти, които чужди граждани получават за инвестиции у нас.

© Юлия Лазарова

В края на 2021г. парламентарната група на ДПС внесе законопроект за изцяло премахване на т.нар. златни паспорти, които чужди граждани получават за инвестиции у нас.Ръководството на ДПС и депутати от движението, включително санкционираният по закона "Магнитски" Делян Пеевски, са сезирали Държавна агенция "Национална сигурност" с настояване да бъде извършена "задълбочена и всеобхватна проверка" на всяка една процедура, свързана с получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции от създаването на тази възможност през 2013 г. до настоящия момент. Това се разбира от съобщение на пресцентъра на ДПС, изпратено до медиите.


В него се твърди, че "предвид продължаващите спекулации в общественото, политическото и медийното пространство в страната по тази тема, вносителите на сигнала, както и ръководството на ДПС считат, че само по този начин - чрез осъществяване на цялостна проверка от страна на легитимните държавни институции, които са призвани да защитават обществения интерес, може да бъде установено дали са налице нарушения на законовите процедури при получаването на българско гражданство срещу инвестиции (т.нар. златни паспорти) и съответно, ако такива нарушения са били допуснати, да бъдат предприети необходимите действия за търсене на отговорност от виновните лица."


В последните дни на 2021 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски беше сред вносителите на законопроект за прекратяване на схемата. Тогава той обяви, че това се прави, за да бъде България "в унисон с нашите американски партньори", позовавайки се на доклад от преговорите на Европейската комисия за отпадане на визите за САЩ, в който като пречки това да стане за България, Румъния и Кипър се посочват издаването и измамите със златни паспорти и корупцията на общински и държавни служители.
Един от мотивите Пеевски да бъде санкциониран по глобалния закон "Магнитски" бе свързването му с корупция при раздаването на български паспорти. В съобщението на американското посолство бе посочено, че Пеевски е осъществявал корупционните си дейности чрез Илко Желязков, който тогава бе зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.


"Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казва в мотивите за санкцията по закона "Магнитски".


През 2020 г. България беше предупредена от еврокомисията да прекрати възможността за гражданство след инвестиции, или т.нар. златни паспорти. През февруари тази година 44-ият парламент по инициатива на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ прие промени, които все пак оставиха такава възможност в някои случаи. Според текстовете чужденци могат да получат българско гражданство, ако са внесли в капитала на българско търговско дружество поне 1 млн. лв. за осъществяван от дружеството приоритетен инвестиционен проект или са увеличили тази инвестиция до 2 млн. лв. През октомври тази година вторият служебен кабинет на Румен Радев поиска премахване изцяло на възможността за получаване на българско гражданство чрез инвестиции. Премахването на възможността за инвестиционно гражданство е и изискване на САЩ, за да отпаднат визите за български граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK