Броят на заразените с коронавирус няма да е критерий за въвеждане на ограничения

Заседание на Националния пандемичен комитет Асена Сербезова

© Юлия Лазарова

Заседание на Националния пандемичен комитет Асена СербезоваБроят на заразените със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) няма да е критерий за въвеждане на допълнителни ограничения срещу разпространението на заразата, се разбра от изказване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова пред журналисти в Народното събрание.


Сербезова посочи, че ще е важно колко от леглата за най-тежките случаи на COVID-19 (т. нар. легла за интензивно лечение) са заети, какъв дял от медицинският персонал е заразен. По думите ѝ сред първите ограничения може да бъде спирането на планови операции, за да има повече места за пациенти с коронавирусна инфекция.


Министърът на здравеопазването не посочи обаче конкретни числови измерения за влошена COVID обстановка за необходимост от въвеждане на мерки. Не изключи възможността учениците да преминат отново към онлайн-обучение, но определи, че преди това може да бъдат тествани по-често. Към момента ресурсите на държавата от т. нар. щадящи тестове (с изследване на слюнка) стигат за тестване веднъж седмично.


И новият министър на здравеопазването даде заявка, че с допълнителните мерки ще се разчита на регионален подход, въпреки че опитът от вече близо две години епидемия от коронавируса показаха, че местните власти твърде трудно взимат решения за налагане на ограничения на местно ниво.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK