Антиваксърите от Германия, които избраха да се скрият в "бедняшката колиба на ЕС" - България

Караваните на емигрантите - антиваксъри от Германия пред комплекса "Саут бей" във Варна.

© Спас Спасов

Караваните на емигрантите - антиваксъри от Германия пред комплекса "Саут бей" във Варна.Рибарското селище "Карантината" (по името на местността) във Варна е струпано срещу един от най-мащабните затворени ваканционни комплекси в района - "Саут бей". Сега там немска реч звучи навсякъде, а на паркинга един до друг са подредени десетина каравани с регистрационни номера от различни части на Германия. Между лукса и бидонвилите на рибарите минава само една улица.


В средата на първата работна седмица след дългите новогодишни празници на тротоара край бараките на "Карантината" са се събрали брадясали мъже с работни дрехи и гумени ботуши. Пушат и бъбрят един през друг. Когато край тях минава мъж в анцуг, който говори по телефона си високо на немски, глъчката постихва, а десетина чифта очи го изпращат надолу по пътеката към зимния плаж. Върху една от бараките с лице към улицата е залепен голям бял лист. На него са принтирани вдигната длан, голяма спринцовка и думите: "Без ваксина до тук!". На български.


"Саут бей" е една от базите на няколкостотин антиваксъри от Германия, решили да емигрират в България заради липсата на сериозни противоепидемични мерки, огромния процент неваксинирани българи и споделената конспиративна увереност, че Covid-19 е чудовищен заговор на политическата класа срещу гражданите. Втора група германци привлича нови неваксинирани заселници в друг ваканционен комплекс, но този път по южното Черноморие - "Шато Ахелой".
Много от германците са пристигнали във Варна с каравани, за да пренесат с тях покъщнината си заради намерението да се установят тук трайно.

© Спас Спасов

Много от германците са пристигнали във Варна с каравани, за да пренесат с тях покъщнината си заради намерението да се установят тук трайно.


"Избягайте от системната лудост в Германия


и станете част от нашата общност! Животът в България е много спокоен, без стрес и не усещате много Корона (коронавирус, бел. ред. ). Единствено в дискаунтърите имате нужда от маска, но тя обикновено се носи под носа".


Това е текстът на публикация в канала "Германски изселници в България" в мрежата "Телеграм". Той стана известен след статията "Така живеят на Черно море немските борци срещу ваксинацията", публикувана в последния брой за миналата година на немското списание "Шпигел".


Каналът в "Телеграм" се поддържа от анонимните собственици на платформата "Холина", която се промотира като онлайн


"общност на германските изселници"


Бързият преглед на сайта обаче очертава малко по-различен профил. Става дума по-скоро за онлайн бизнес с посредническа дейност между собственици и потребители на недвижими имоти основно в България, но и в още няколко екзотични дестинации в Южна Америка и Далечния Изток. През платформата те предлагат под наем за не по-малко от 3 месеца споделени жилища. Основната клиентска целева група на "Холина" е описана като "индивидуалисти, вечни пътешественици, дигитални номади или емигранти".


В България тази общност се състои основно от германци, смятащи пандемията от Covid-19 за измислица, противоепидемичните мерки - за глобална манипулация, а Германия - за загиваща държава с разпадаща се икономика.


Според публикацията на "Шпигел" германските антиваксъри се организират в "Телеграм" и потеглят към


България - "бедняшката колиба на ЕС"


където спазването на противоепидемичните мерки според тях е твърде условно.


Апартаменти както в "Шато Ахелой", така и "Саут бей" се предлагат през платформата "Холина". В сайта няма телефон или адрес за електронна поща, а единствената връзка с нея може да бъде осъществена през формуляр за заявяване на партньорство или търсене на временно жилище. Третият начин е публикация в канала "Германски изселници в България".


Авторът на публикацията в "Шпигел", Валтер Майер, представя като "управител" на имотите, наети от германски антиваксъри в "Шато Ахелой" Дирк Гелбрехт. Той е посочен и като създател на групата "Германски изселници в България" в "Телеграм", която според самия него обединява повече от 2500 души.


"Саут бей" е огромен, но полу-празен. В него има 16 блока на по 10 етажа, а апартаментите там се предлагат на германските емигранти през платформата "Холина".

© Спас Спасов

"Саут бей" е огромен, но полу-празен. В него има 16 блока на по 10 етажа, а апартаментите там се предлагат на германските емигранти през платформата "Холина".


Мотивите на Гелбрехт да пренесе живота си в България, но и да насърчава сънародниците си да го последват, стават очевидни от няколко негови публикации в мрежата. В тях той твърди, че "Covid-19" е лудост и настоява за "екстрадиране на отговорните за нея пред международен съд". И това не е всичко.
"Лъжливата и лицемерна политическа и медийна система в Германия трябва да бъде унищожена", пише Гелбрехт.


Самият той гледа на себе си като


"спасител на отчаяните"


а в немногословното си интервю за "Шпигел" твърди, че "много германци все повече се страхуват да не бъдат (социално) изключени, защото не са ваксинирани и да не бъдат принудени да ваксинират децата си насилствено".


Много от участниците в онлайн групата "Германски изселници в България" звучат още по-радикално. Според публикациите им в социалната мрежа те имат обща мечта: да живеят в страна, където не трябва да носят "подбрадници" или "филтърни торбички" върху устата и носа си и където неваксинираните са обслужвани свободно и без проблеми в ресторантите, а децата им ходят на плаж в "групи за свободно обучаващи се".


Голяма част от германските преселници в България имат странни професии, пише "Шпигел" - от "онлайн асистент при раждане", "експерт по дълбока релаксация" и "коучинг в преодоляването на житейски катастрофи" до специалист в


подкрепа при "траур, раждане и бременност"


В статията е спомената дори консултантската дейност на германец, бивш студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите наръчник за старт на успешен бизнес в "данъчния рай" България, "където човек без проблеми може да се сдобие с шикозна вила и да кара спокойно поршето си".


Потребители, които се подписват в "Телеграм" като Walter+Mutti, разказват, че също са емигранти и живеят в България от септември. "Много ни харесва тук, пишат те. Животът е много спокоен, без стрес и не усещате много Корона. Само в дискаунтърите имате нужда от маска, която обикновено се носи под носа".


Друга публикация в канала "Германски изселници в България" влиза още по-дълбоко в анализа на причините, които правят страната ни привлекателна за радикалните антиваксъри. "Тук ще намерите и лукс, но не това е, което търсите в България, пише в една от публикациите. Тук ще намерите преди всичко


мир, щастие и свобода


без политически мерки, ограничаващи демокрацията, още повече, че българите са много критични хора и не се оставят да бъдат напътствани от политиката. Те все още се борят за правата си. Тук, в малките градове, имаш чувството, че всеки познава всеки, а това прави полицията много спокойна и тя се концентрира само върху истински важните неща като контрола на скоростта и тол таксите. Прилагането на правилата на C-19 обаче не е сред тях".


В импровизирания


"пътеводител" за новодишлите


германски имигранти в България, потребителите на групата им в "Телеграм" са добавили и други съвети - препоръчват лекар, който е критичен към ваксините, или пицария, в която сервитьорите своевременно предупреждават неваксинираните си гости за полицейски проверки. В социалната мрежа могат да бъдат намерени дори предложения за ресторанти, барове и СПА центрове, в които противоепидемичните мерки не се спазват защото "принадлежат на различни мафиотски структури или на политици, които не искат бизнесът им да бъде съсипан".


В комплекса "Саут бей" във Варна германските антиваксъри наемат луксозни апартаменти на невероятно ниската за тях цена от около 200 евро на месец.

© Спас Спасов

В комплекса "Саут бей" във Варна германските антиваксъри наемат луксозни апартаменти на невероятно ниската за тях цена от около 200 евро на месец.


Сред най-радикалните членове на колонията от германски антиваксъри в България, е жена на име Лени. Тя заедно с други германски семейства е наела апартамент в комплекса "Саут бей" във Варна. В публикацията на "Шпигел" е представена като българска туркиня, работила дълги години като детска учителка в Потсдам.


"Лени отговаря само писмено и отказва среща, пише авторът на статията Валтер Майер. Тя не иска да има нищо общо с журналистите, които според нея са "зли гномове", "активни участници заблуждаването на милиони хора, които като глупави овце, стават жертви на съвършено промиване на мозъци". За ваксинираните германци Лени казва, че "не усещат


телената ограда, която минава през главите им


докато поредната тестова инжекция се влива в кръвта им".


Към онези, които все още не са се решили да напуснат Германия Лени се обръща с думите: "Как можете да издържите там и най-вече защо? По време на война хората винаги са бягали. Отведете децата на безопасно място! В България човек живее, без да го поучават разни надзиратели и без да среща непрекъснато горди ваксинирани хора", казва тя.


Според "Шпигел", ако новото правителство в София затегне мерките в борбата с коронавируса, тези настроения на германските изселници по Черноморието могат бързо да се променят. Но за сега броят им продължава да расте, а според публикацията новопристигащите са доста повече от онези, които, след като са се покаяли за избора си са избрали да се върнат в Германия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK