Пощите ще станат центрове за административни услуги

Министър на електронното упрамление Божидар Божанов

© Надежда Чипева

Министър на електронното упрамление Божидар БожановПощите ще станат центрове за административни услуги, където хората ще могат да си решават проблемите вместо да посещават гишета в различни институции - Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Министерството на вътрешните работи или Агенцията по вписванията, например. Това планира министърът на електронното управление Божидар Божанов. Начинанието ще е съвместно с вицепремиера Калина Константинова, в чийто ресор е управлението на "Български пощи".


Пред Нова телевизия Божанов каза, че тази възможност ще бъде въведена през следващата година. Много преди това - до шест месеца, ще бъде въведена електронна идентификация чрез телефон, така че гражданите да могат да заявяват всякакви услуги онлайн без да притежават електронен подпис. Притежателят на телефона ще се идентифицира чрез устройството с отпечатък, лицево разпознаване или пин. На следващ етап ще се въведе и идентификация с лична карта с чип, за която обаче потребителят ще трябва да си купи четец. Вариантът с административните центрове ще е за хората, които нямат електронна идентификация, а целта е да не се разкарват между институциите.


Министърът каза, че ще реши въпроса с по-лесното плащане на глоби за пътни нарушения. Сега потребителят може да види онлайн, че има фиш, но не може веднага да го плати, а трябва да отида на място, за да му бъде връчен. С промяна в закона плащането онлайн ще се приравни на връчване и така разкарването до КАТ отпада. Божанов повтори, че ще отпадне синият талон, който сега представлява "хартийка в ужасен вид". За услуги, които изискват физическо присъствие, например регистрация на автомобил, ще може да се запазва час онлайн.
Министерството има ангажимент да подготви възможността за електронно гласуване на избори и ще осигури системата за това, а дали тя ще се използва за реални избори, ще се реши от Народното събрание.


Подробности от плановете на министъра чуйте във видеото.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK