Посланик Робин: Франция е готова да предложи посредничество между София и Скопие

Флоранс Робин, посланик на Франция в България

© Георги Кожухаров

Флоранс Робин, посланик на Франция в БългарияВъпросът за разширяването на Европейския съюз към Северна Македония и Албания е изключително важен и като председателстваща ЕС през първата половина на тази година Франция ще предложи посредничество за справяне с възникналия между София и Скопие спор. Това каза пред радио "Дарик" посланикът на Франция в София Флоранс Робин.


"Западните Балкани са част от Европа и въпрос на сигурност е да ги включим повече в нашите политики, в икономическото развитие и обмена като цяло. Нашата амбиция е да препотвърдим европейския ангажимент към Западните Балкани и най. вече за Северна Македония и Албания. Разбираме, че има спорове между съседни страни, но сме убедени, че с добра воля и посредством дискусии и утвърждаване на спазването на гражданските права и уважението към малцинствата ще успеем да се справим с тези предизвикателства", каза посланик Робин.


По думите й истински важното е стабилността и поддържането на добри отношения, а "с разбиране и изслушване нещата могат да се наредят".


Ще предложим посредничество, за да се справим със споровете, за да препотвърдим европейския ангажимент. Може би не утре, не вдругиден, но тръгнат по европейския път", добави дипломатът. Официалната позиция на България е, че Република Северна Македония заслужава европейско бъдеще, но има възражения, че Скопие не изпълнява задълженията, които е поела в договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK