Прокуратурата се оплака в Брюксел, Страсбург и Вашингтон, че новата власт подрива демокрацията

Главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван ГешевВ писмо на 32 страници ръководството на Прокуратурата на Република България пише до Европейската комисия, евродепутати и посланици в София, че няколко поредни правителства и политически сили нарушават разделението на властите, опитват да оказват натиск върху държавното обвинение, което засяга и личната сфера на обвинителите и накърняват върховенството на правото. Това, според подписалите писмото начело с главния прокурор Иван Гешев, става под въздействието на обвиняеми олигарси и в техен интерес, и представлявало "открита атака срещу независимостта на държавното обвинение и персоналния интегритет на магистрати, членовете на техните семейства и приятелски кръгове.".


Писмото беше разпратено до медиите от Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов от политическата платформа "Ние идваме" , а от прокуратурата потвърдиха пред "Дневник" достоверността му.


Сред адресатите личат имената на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, ресорни еврокомисари, лидерите на Европейския парламент и парламентарните му групи, българските евродепутати, посланикът на САЩ Херо Мустафа, посланиците на страните - членки на ЕС.

"Засегнати от действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) политически заинтересовани лица, обвиняеми и подсъдими направиха опити, в нарушение на закона, да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието. Манипулативно и по недопустим начин тези лица насочваха нагнетената срещу Изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор, за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд на база на събраните доказателства", пишат Гешев и заместниците му.


Те се оплакват в Брюксел, Страсбург и Вашингтон, че "политици открито лансират идеи за прочистване на прокуратурата чрез лустрация и цялостен реподбор на прокурорите", което 4противоречи на европейските ценности". Уверяват, че "ПРБ подкрепя всяка една реформа, която е в интерес на българските граждани", но под предлог за реформи се целяла "персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, с цел връщане на остарели репресивни практики, които от своя страна биха довели до престъпни явления и нива на престъпността" отпреди влизането на България в ЕС.


Сред представителите на изпълнителната власт, опитвали натиск, са споменати бившият вицепремиер Красимир Каракачанов (нарекъл "показно убийство" ареста на екоминистъра Нено Димов), бившият премиер Бойко Борисов (казал, че прокуратурата "угажда на Радев" като го вика за разпит), настоящият премиер Кирил Петков (заявил в интервю: Нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец - в миналото или бъдещ."). Поименно са посочени правосъдните министри след управлението на ГЕРБ - Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и Надежда Йорданова, вътрешният Бойко Рашков. На депутата от "Демократична България" Атанас Славов се приписва, че цитира укриващия се в Белград бивш собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, като казва, че "Догодина ще има промяна на върха в прокуратурата и във ВСС". Цитиран е и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов да казва по адрес на Гешев: "Оставка, кой говори за оставка, говорим за уволнение, обвинение и после за затвор".


По-нататък в писмото се разказва подробно за проверките по сигнала от юли 2021 г. на тогавашния депутат Минчо Спасов за това, че дипломата на Гешев е неистинска, като е добавено, че подателят на сигнала е бил задържан, а след това глобен, за спиране на тока в метрото. Подробно е преразказана и хронологията около искането на бившия правосъден министър Янаки Стоилов ВСС да освободи предсрочно Гешев като е пояснено, че след това президентът Радев е назначил Стоилов за конституционен съдия.


"Освен институционалния натиск, започна и персонален, спрямо конкретни прокурори и членове на техните семейства", пише ръководството на прокуратурата. Дава се пример със случая със сегашния европейски делегиран прокурор Вероника Трифонова, прекратила преписка (бел. ред. за полицейско насилие над протестиращи), и със самия Гешев - от неговия баща и от жената, с която живее на съпружески начала ГДБОП е снела сведения (бел. ред. в писмото не се съобщава поводът за снемане на обяснения, но в началото на декември името на Стоимен Гешев беше посочено от бизнесмен, оплакал се, че бизнесът му е бил отнет). Тормозени от НАП били и дребни бизнесмени, приятели от детинство на главния прокурор, продължава изложението до европейските лидери.


Прокуратурата се хвали и с обвиненията, повдигнати срещу "редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси" като изброява Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Нито едно от тези разследвания не е приключило с присъда дори на първа инстанция. Отбелязва се за изгонени руски шпиони и разбита шпионска група в Министерство на отбраната, успехи в борбата с телефонните измами и битовата престъпност.


Според ръководството на прокуратурата управляващата днес страната коалиция с подготвяните законодателни промени в областта на съдебната власт "подриват устоите на демокрацията" като засягат "независимостта на съдебната власт, интегритета на магистратите, охраната на правата на гражданите и правовия ред въобще".


В писмото се съдържа и безспорната констатация, че "прокуратура, поставена конюнктурно под контрола на управляващата политическа класа, е опасна за българското общество и спазване на утвърдените европейски ценности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да изпълни функцията, заради която съществува - да следи за спазване на законността и да осъществява наказателно преследване като третира всеки като равен пред закона".


Посланието завършва с призив до адресатите в рамките на тяхната компетентност да предприемат спешни действия "за подкрепа на върховенството на правото и разделението на властите".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK