Правосъдният министър: Не е натиск да търсиш отговорност за неизпълнение на закона

Надежда Йорданова и Иван Гешев на заседание на Висшия съдебен съвет. На първото им съвместно участие в заседание на съвета Гешев поднесе цветя на Йорданова, а тя му поиска оставката.

© Георги Кожухаров

Надежда Йорданова и Иван Гешев на заседание на Висшия съдебен съвет. На първото им съвместно участие в заседание на съвета Гешев поднесе цветя на Йорданова, а тя му поиска оставката.Очакването на изпълнителната власт главният прокурор да носи отговорност за нарушаването на закона не е политически натиск, а изпълнение на правомощията. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира днес пред медиите писмото на ръководството на Прокуратурата на Република България до европейските институции, посолства и евродепутати.


В него държавното обвинение се оплаква от това, че правителството нарушава разделението на властите, опитва да оказва натиск върху държавното обвинение, а с готвените промени в законодателството, засягащи съдебната власт, се "подриват устоите на демокрацията".


В писмото Йорданова е спомената поименно, наред с предшествениците си Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. Тя е цитирана да казва, че "спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат Министерският съвет и Народното събрание".
"Смятам, че поведението - както моето, така и на управляващата коалиция и на служебните министри, които настояват главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона и даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск, а напротив - изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и законите", коментира днес пред медиите Йорданова след като стана известно за писмото на прокуратурата. За него съобщиха адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от политическата платформа "Ние идваме".


"Ние идваме" призовава Висшия съдебен съвет "да вземе отношение към този срамен акт и да върне главния прокурор в действителността на неговите правомощия, докато все още ги изпълнява". "Това е пореден, надявам се последен опит на Иван Гешев да предизвика съчувствие към себе си пред институции и дипломатически представителства, които отдавна са наясно със същността и функционалните характеристики на българската прокуратура и лично на главния прокурор. Това е "смешен плач", който още веднъж показва, че подобни хора ще вредят на страната до последния ден, в който представляват тази важна за държавата ни институция", коментира Хаджигенов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK