За компенсации на ощетените пенсионери пари има, но е нужна законова поправка

Асен Василев

© Цветелина Белутова, Капитал

Асен ВасилевВ бюджета има достатъчно средства, за да бъдат компенсирани пенсионерите, чиито преизчислени пенсии през януари се оказаха по-ниски, отколкото през декември, увери пред БНР министърът на финансите Асен Василев. По думите му обаче ще е нужна малка добавка към проектозакона за удължаване действието на миналогодишния бюджет и през тази, за да може Националният осигурителен институт да плати.


В отговор на въпрос Василев увери, че обявеното намерение на управляващите да не допуснат спад на плащанията към пенсионерите след като от началото на януари ковид - добавката беше намалена от 120 на 60 лв. не е политическа грешка, а намерение на правителството.


Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия им доход:
"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива", каза Василев. При някои пенсионери намалението е с 30-40 лв., но има и такива, при които е само 1-2 лв., добави той.


По-рано през деня ГЕРБ обяви, че ще поиска изслушване на социалния министър в парламента, който да докладва защо се е оказало, че има ощетени, колко са, как ще бъдат компенсирани и как ще бъдат избегнати нови сложности с отпадането на ковид-добавката, което засега е предвидено от 1 юли. Деница Сачева заяви на брифинг, че за повече от половината пенсионери увеличението на пенсията е по-малко от очаквания среден процент от 12.5%.
Темата беше експлоатирана и от бившия омбудсман Мая Манолова, която твърди, че ощетени са около половин милион души. Националният осигурителен институт до този момент не е оповестил данни за броя на ощетените, в какви размери е "недоплащането" и каква част от пенсиите са увеличени с по-малко от средния процент.


Според депутата от ДПС и бивш председател на социалната комисия в парламента намерението на управляващите е похвално, но е щяло да бъде по-добре, ако механизмът за компенсиране на недовзелите беше задействан още през януари, а не постфактум.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK