Жители на "Овча купел" протестираха срещу строеж на два блока

Гражданите протестираха срещу презастрояването на "Овча купел".

© Максим Караджов

Гражданите протестираха срещу презастрояването на "Овча купел".Жители на жк "Овча купел 2" протестираха срещу застрояването на пространството между бл. 41 и детските градини "Сребърни звънчета" и "Детелина". Главният архитект на София Здравко Здравков вече е издал виза за проектиране върху терена на 8-етажен блок и друг 5-етажен.


Подробният план е позволявал 4-етажни сгради, но през април 2021 г. той е бил изменен със заповед на арх.Здравков и котата корниз вече е за 20 м височина като Общият устройствен план позволява още 6 м нагоре, тоест 8 етажа плюс още два мансардни. За другата сграда разрешената височина е 12 м.


Първият блок ще е с голяма разгъната застроена площ от 7800 кв.м и ще има 90 апартамента, посочи инвеститорът Митко Димитров за "Дневник". Той присъства на протеста и обясняваше на хората, че ще изгради и две нови улици с тротоари и е готов да построи и паркинг.
Гражданите не се впечатлиха от офертата и настояваха пространството да се запази като зелена площ. "Този 8-етажен блок, освен всичко друго ще засенчи изцяло детската градина, защото ще е южно от нея", предупреди мъж с малко дете. Друг недоумяваше кой ще купи апартамент в тези нови блокове, след като кварталът и без това няма никаква инфраструктура - няма училище, няма паркинги, няма улици "Ще дойдат още 500 души с още 200 коли и тук ще стане ад", видя близкото бъдеще трети.


В червено са обозначени бъдещите нови строежи.

© Максим Караджов

В червено са обозначени бъдещите нови строежи.


Проблемът е, че празното място,с площ около 3 дка, е в зона, която не е отредена за зелена площ в Общия устройствен план на София, а за жилищно комплексно застрояване. Имотите са били реституирани, препродадени и сега собствениците, които не бяха на протеста, са намерили инвеститор да строи там. Организатор на събитието бе инициативният комитет "Овча купел" дишай", който се бори с презастрояването в района и има страница във ФБ.


Хората търсеха съвет от районния кмет Ангел Стефанов и той обясняваше възможно ли е спасяването на зеленото пространство. "Вариант е Столичната община да изкупи този имот, но в бюджетът на София е 8 млн.лева за отчуждавания. Цената на този имот е около 1 млн.лева. Само в нашия квартал има пет места, където общината трябва да се намеси, но с този бюджет за отчуждаване - толкова", очерта проблема Стефанов.


Само промяна в Общия устройствен план на София е решението според него за спасяване на тези зелени площи. "Трябва бързо да се отвори процедура за преработка на ОУП, която може да се съпътства с мораториум върху строителството, за да се очертаят възможностите за разширяване на зелената система на града. При сега действащия ОУП не съм оптимист", заключи той.


На протеста дойде и общинският съветник Николай Николов от БСП. Той също потвърди, че теренът не е отреден за парк или градина, но обеща да търси начин да бъде заменен за друг имот. Този вариант едва ли е е решение, защото в близост до мястото е новата станция на метрото и собствениците трудно ще се съгласят на замяна. "В район "Овча купел" почти не са останали свободни общински места за замяна, добави и районният кмет.


Активисти от инициативния комитет "Обединен Овча купел" също дойдоха на събитието да подкрепят съкварталците си срещу застрашеното от застрояване празно място. "Целият район е презастроен - няма зелени площи, няма училища, няма достатъчно детски градини", изредиха двама от активистите - Иванова и Василев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK