Журналистът Атанас Чобанов е предупреден от чуждо правителство за заплаха към него

Атанас Чобанов (вляво) с колегата си от "Биволъ" Асен Йорданов (снимката е архивна)

© Юлия Лазарова

Атанас Чобанов (вляво) с колегата си от "Биволъ" Асен Йорданов (снимката е архивна)Журналистът от сайта BIRD.bg Атанас Чобанов е предупреден от чуждо правителство, че е под непосредствена заплаха. За това Чобанов съобщи във "Фейсбук".


"В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай", пише Чобанов.


Той предполага, че "поръчката идва от първия ред на Народното събрание" защото последната му работа е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Пеевски е под санкции на САЩ за корупция по закона "Магнитски".
През декември 2021 г. сайтът BIRD получи специалната награда на Антикорупционния фонд "Червена линия: журналистика срещу корупцията" за българския принос на BIRD към глобалното разследване "Досиетата Пандора".Брюкселското издание EURACTIV цитира изявление на Инициативата за свободни медии на Балканите (BFMI), в която се изразява силно безпокойство от заплахите за физическа разправа срещу Чобанов, определен като един от най-изявените разследващи журналисти в България и на Балканите. Организацията обявява, че ще ангажира целият си капацитет в защита на журналиста, "чиято работа е на прицел и финансово с поредното за Балканите SLAPP дело за милион лева, целящо заглушаването на свободна медия".


Вчера общинският съветник в София и лидер на неправителствената организация "Спаси София" Борис Бонев също съобщи, че е информиран за съществуваща заплаха за живота му. В случая на Бонев сигналът е от българските спецслужби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK