Кратки новини

Кратки новини

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Министърът на земеделието уволни борда на директорите на "Напоителни системи"

Целият борд на директорите на държавното дружество "Напоителни системи" е освободен от длъжност, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов пред членовете на парламентарната Комисия по земеделие, предаде БНР. Той беше назначен от доскорошния служебен министър Христо Бозуков. От цялото досегашно ръководство поста си запазва само изпълнителният директор, като има за задача бързо да стабилизира финансово дружеството. Служебният министър подаде сигнал в прокуратурата за работата на "Напоителни системи", а наследникът на поста му не изключи вероятност и той скоро да подаде сигнали до ДАНС и МВР.
Кратки новини

© Юлия Лазарова

Прокуратурата ще проверява предполагаемия теч на лични данни от регистъра БУЛСТАТ

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Софийска районна прокуратура съобщи, че се е самосезирала във връзка с множество медийни публикации, в които се твърди, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се от БУЛСТАТ номера. Според информации в медии засегнати са около 300 000 души. Софийска районна прокуратура е образувала преписка по случая.


Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция "Национална полиция", която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая.


В събота (8 януари) министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов опровергаха информациите за теч на лични данни. Йорданова поясни, че данните, които се виждат, са в изпълнение на закон, който е в сила още от 2005 г. Божанов добави, че след промяната от 4 януари, целяща именно да се скрият ЕГН-тата, много хора са проверили профилите си, и са видели данните за себе си сега, но те са били там и преди.

Антикорупционната комисия изпраща в прокуратурата данните от проверката в "Красно село"

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще изпрати на прокуратурата всички материали по проверката в столичната община "Красно село", поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления, съобщиха от комисията. Проверката в районното кметство беше извършена на 2 декември. Установени са данни за извършени закононарушения при изпълнението на строително-ремонтни дейности и доставка на материални активи и незаконосъобразни действия на общинската администрация, изразяващи се в умишлено забавяне на издаване на административни актове, злоупотреби при отдаване под наем на общинско имущество и разходване на публични средства, извършване на фиктивни назначения на служители по оперативни програми и проекти с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.
Кратки новини

© Георги Кожухаров


Според КПКОНПИ кметът на район "Красно село" Росина Станиславова е в конфликт на интереси за това, че е назначила себе си за ръководител на проект, както и за това, че е сключила трудов договор с дъщеря си, докато е била ръководител на проект, финансиран с европейски средства. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и предстои произнасяне на съда.

Мъж е убит в София след спор заради вдигане на шум

Мъж на 32 години е убит тази нощ малко преди полунощ пред блок в столичния квартал "Люлин", съобщиха от полицията. Той бил част от компания, която празнувала раждане на дете на футболно игрище в близост до мястото на инцидента. Мъжът бил намушкан с нож в гърлото след спор със съсед заради шума. Полицията издирва извършителя.
Кратки новини

© Георги Кожухаров

Полицейска проверка в община Поморие заради съмнения за злоупотреби евросредства

Екипи на полицията са влезли тази сутрин в община Поморие, съобщи БНР. Те работят по сигнали за злоупотреби с европейски средства за изграждане на рибарски селища. По случая има и досъдебно производство. В момента текат проверки в сградата на общината в града има засилено полицейско присъствие.
Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK