Столичната община от 2003 г. е забравила за свои 12 дка в къпалнята "Мария Луиза"

12-те дка на общината са зад оградата на къпалня "Мария Луиза", където се разпорежда Румен Гайтански-Вълка.

© Максим Караджов

12-те дка на общината са зад оградата на къпалня "Мария Луиза", където се разпорежда Румен Гайтански-Вълка.В Борисовата градина 12 дка парк са с ограда без да е имало причина. Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков при проверка на документацията на частта от парка, която е в неговия район, установява това.


"Връщане на 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на граждани. В момента са заградени към преобладаващо частния имот с къпалнята "Мария Луиза", но вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата, написа той в социалната мрежа.


Столичната община от 2003 г. е апортирала къпалнята в съвместно дружество и фирма на групировката ВИС 2, наречено "Парк Мария Луиза" АД. След убийството на на един от създателите на групировката - Георги Илиев, неговият дял от 59% е купен от Румен Гайтански-Вълка чрез негови фирми. Другият дял се държи от общинското дружество "Софийски имоти".
Вече 19 години общината така и не установи, че има 12 дка изцяло общинска собственост, които не влизат в съвместното дружество и неправилно са оградени с общата ограда на къпалнята. Тази площ се намира между къпалнята и някогашния колодрум.


Сега предстои премахването на загражденията и облагородяването на тази "нова земя" в парка. Тя не е предвидена в предстоящия ремонт на историческата част на Борисовата градина, макар да се намира в нея. Ремонтът е на стойност 10 млн.лева и парите се отпускат по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. С тях ще се възстанови Езерото с лилиите, настилката на някои алеи, публичната тоалетна до "Маймунарника"


Тези 12 дка бяха забравени и при предишните ремонти на Борисовата градина, извършени през 2011 г. и през 2016 г. И досега, вече 19 години, те са зад оградата, която опасва територията на някогашната къпалня "Мария Луиза", където се разпорежда Румен Гайтански-Вълка.


В тези 12 дка е имало тенис кортове и съблекални, но всичко е запуснато от години.

© Максим Караджов

В тези 12 дка е имало тенис кортове и съблекални, но всичко е запуснато от години.


В проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, изготвен от проф.арх. Атанас Ковачев в този терен беше отредено възстановяването на сградата на някогашното (преди 1944 г.) Климатично училище. След критики при първото обществено обсъждане на проекта за ПУП, кметът Йорданка Фандъкова настоя този бъдещ строеж да отпадне, но за самия терен да бъде изваден от оградата на къпалнята н се чу нито дума.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK