"Възраждане" е платила автобуси от 32 населени места за протестиращите срещу зелените сертификати

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов (вдясно) и "дясната му ръка" в партията Цончо Ганев

© Юлия Лазарова

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов (вдясно) и "дясната му ръка" в партията Цончо ГаневАвтобуси, наети от партията на Костадин Костадинов "Възраждане", ще извозват от 32 населени места в страната желаещите да участват в акцията срещу т.нар. зелени сертификати, насрочена за 12 януари (сряда) в София. Това показват публикации в профилите на ултранационалистическата организация във Фейсбук, в двата й канала в Инстаграм, както и в приложението за криптирана комуникация Телеграм. Те съдържат списъци с телефонни номера, на които може да бъде заявено желание за участие в протеста. Същата информация е споделена и от профила "ОФ" в "Телеграм", в който се разпространяват конспиративни теории като тази, че в Съединените щати се планира насилствената ваксинация с дронове, а специално за чернокожото население били конструирани


летящи спринцовки, изстрелвани от разстояние


Още на 22 декември м.г. в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание, Костадинов заплаши новите управляващи, че ако до първата работна седмица на Народното събрание след празниците противоепидемичните мерки и достъпът с т.нар. зелени COVID сертификати до редица обекти не бъдат отменени, заедно с депутатите от групата му в сградата на парламента ще влязат хиляди граждани, за да превърнат "демокрацията от представителна в пряка". Часове по-късно същата заплаха беше повторена и от дясната му ръка в партията Цончо Ганчев.
В ранния следобед в понеделник (10 януари) от телефона, посочен за координация на извозването към София от Варна, съобщаваха, че и четирите наети автобуса са вече пълни. По тази причина


желаещите да влязат в парламента заедно с лидера на "Възраждане"


Костадинов в сряда можеха да се запишат като чакащи и да получат известие за евентуално освободени места. Автобусите от Варна трябва да потеглят още в 4 ч. сутринта, за да могат да пристигнат в София до 12 ч. на обяд, за когато е насрочена акцията.


За разлика от Варна до вечерта в Шумен не бяха попълнени местата дори в единствения автобус, който в сряда трябва да тръгне към София. Там записаните бяха около 40 души, а вероятно по тази причина все още не бяха уточнени транспортната фирма и сборният пункт. Причината за това вероятно е, че в града няма структура на "Възраждане". За това според местния сайт "Радиан" организацията на пътуването е поета от Недко Драганов, който не бил активист на партията, а помагал "на приятелски начала". Според информацията, която той дава по телефона, транспортът е безплатен за участниците в протеста, но те трябвало сами да си носят


храна и вода за целия ден на протеста


На телефонния номер, посочен за гр. Стамболийски, отговаряше любезен женски глас, който обясняваше, че безплатният транспорт до София не е само за членове и симпатизанти на "Възраждане". Всички проявили интерес към протеста срещу зелените сертификати били добре дошли, но те трябвало да предоставят на координаторите по места имената и телефонния си номер. Движението на протестиращите в София преди и след протеста щяло да става на групи, "за да не остане някой после в София и да не може да се прибере. Освен това нямало да се налага на полицаите да бъдат давани обяснения, защото хората ще са част от група".


Автобусът от Габрово щял да прибере и


"силна група симпатизанти от Севлиево"


около 7.30 сутринта в сряда, каза по телефона координаторът на "Възраждане". Вчера там също имаше листа на чакащи, тъй като при голям интерес имало готовност и за допълнителни автобуси.


Сборният пункт на противниците на зелените сертификати Във Велико Търново ще е стадион "Ивайло", а в ранния следобед в понеделник на телефона за координация на пътуването за протеста в София информираха, че са останали едва 3-4 свободни места. За участие в групата там също трябваше да бъдат оставени телефон и имена.


На въпроса дали са останали свободни места на координационния телефон отговаряха, че са записани


"мно-о-о-го, страшно много хора"


и затова няма как да бъдат запазвани места за хора, които не потвърдят участието си в протеста веднага. Други източници на "Дневник" обаче съобщиха по-късно, че автобусът, нает от "Възраждане" там, е само един.


"Нека ваксинирани и неваксинирани да застанат рамо до рамо в защита на нормалността и не позволяваме повече разделение в обществото", гласи позиция на партия "Възраждане" по повод разследването на журналиста Мария Цънцарова, излъчено в неделя. В него стана ясно, че поне една трета от членовете на парламентарната група на "Възраждане" вече са ваксинирани и дори имат зелени сертификати, срещу които партията им организира протест в сряда.


Видео с парламентарно изказване на Костадин Костадинов срещу зелените сертификати в края на миналата седмица се появи дори в канала "Германски изселници в България" в приложението Телеграм. Нейни членове са


няколкостотин антиваксъри от Германия


решили да емигрират в България заради липсата на сериозни противоепидемични мерки, "приятелската среда" на огромния процент неваксинирани българи, както и споделената конспиративна увереност, че COVID-19 е чудовищен заговор на политическата класа срещу гражданите.


По темата работиха също Емилия Данкова (Габрово/Севлиево), Дияна Желязкова (Шумен) и Венелина Попова (Стара Загора)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK