Екоминистърът: Най-екологичният вариант за "Струма" през дефилето е тунел

Екоминистърът: Най-екологичният вариант за "Струма" през дефилето е тунел

© Юлия ЛазароваНай-екологичният вариант за изграждането на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е тунелът. Това решение ще спести вредни емисии в сравнение с обхода по изцяло ново трасе, а и при него цялата природа над тунела ще се запази, каза днес пред "Нова телевизия" министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.


Той не скри, че това решение е най-скъпо, но припомни, че за реализацията на проекта ще се използва еврофинансиране. "Постижимо е "Струма" през дефилето да се завърши в рамките на мандата на това правителство, ако то изкара пълен мандат (до декември 2025 г. - б.а.)", е мнението на министъра. Сандов каза, че идеята вече се обсъжда с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където и днес има срещи, запознат бил и министърът на финансите.


Министърът критикува арогантно поведение на инвеститор


Екоминистърът критикува арогантното поведение на представител на "Горубсо - Кърджали" по повод инвестиционно намерение за добиване на злато в Родопите. "Миналата седмица е имало регионален екологичен експертен съвет, където представител на фирмата е заявил, че проектът ще се реализира, независимо какво реши държавата", допълни Сандов. Той призова представителите на бизнеса да уважават законите, но им обеща и подкрепа, ако инвестиционните им намерения се спират или бавят в нарушение на закона от служители на звена, подчинени на екоминистерството.
Според Сандов имено в сферата на изоставените мини, хвостохранилищата и депата за отпадъци има най-много заварени проблеми, трупани от различни предишни правителства. Той посочи, че се работи върху завишаване на глобите за горене на отпадъци и незаконни сметища.


Мотивацията на служителите е ниска заради заплатите


Като проблем министърът посочи ниската мотивация на работещите в екоминистерството заради ниските заплати. "Опитваме да убедим Министерството на финансите, че индексация е необходима, а ако такава няма, трябва да мислим за други варианти", посочи Сандов.


В отговор на въпрос екоминистърът уточни, че предстоят сериозни разговори със Столичната община по няколко важни теми като изграждането на инсинератора за горене на боклук, който за него не трябва да е зад Централна гара, както се планира. Както е известно, вече се появи идея той да се направи в Маришкия басейн.


На столичното кметство били изпратени и насоки за възстановяване на работата на Драгалевския и на Княжевския лифт. "Има възможни трасета, но трябва се подменят съоръженията", обобщи Сандов.


По темата чист въздух той допълни, че вече са предвидени 47 млн. лв. национално финансиране за общините за подмяна на отоплението с твърдо гориво в общински сгради с по-екологично, закупуване на електрически превозни средства, изграждане на зелени пояси край натоварени булеварди и други дейности. 120 млн. се предвижда да се насочат към домакинствата за подмяна на домашни уреди за отопление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK